Demissionair minister Kajsa Ollongren.
Demissionair minister Kajsa Ollongren. ANP

Streep door fusie met Scherpenzeel

Minister: 'Probleem niet aangetoond, geen draagvlak'

BARNEVELD/SCHERPENZEEL De herindeling tussen de gemeenten Barneveld en Scherpenzeel is van de baan. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken veegde het fusievoorstel donderdagmiddag officieel van tafel. 


Jannes Bijlsma

De herindeling was geïnitieerd door de provincie Gelderland. Die heeft volgens minister Ollongren onvoldoende aangetoond welke problemen er in Scherpenzeel worden opgelost met een herindeling. Ook vindt zij het draagvlak te beperkt om een wetsvoorstel voor een fusie in te dienen. In maart van dit jaar sprak 82 procent van de Scherpenzeelse bevolking zich bij een peiling tegen een fusie uit. ,,Dat de voorgestelde oplossing niet breed werd gesteund in de gemeente en op grote weerstand stuitte, woog zwaar”, aldus Ollongren.


De provincie heeft de minister er niet van kunnen overtuigen dat Scherpenzeel een versterking van de bestuurskracht, die in de ogen van de provincie Gelderland ontbreekt, niet op eigen kracht kan bewerkstelligen. ,,Zeer waarschijnlijk vergt deze versterking een intensievere vorm van samenwerking met Barneveld, maar niet noodzakelijk een herindeling”, schrijft ze. Ollongren realiseert zich dat beide partijen het niet helemaal eens zijn over de vorm van samenwerking. ,,Toch constateer ik dat het door Gelderland in gang gezette proces wel heeft bijgedragen aan een gevoel van urgentie en enige toenadering tussen partijen.” Los van de herindeling, spraken de gemeenten over het mogelijk afnemen van diensten door Scherpenzeel van Barneveld.

Gedeputeerde Jan Markink heeft laten weten teleurgesteld te zijn in Ollongrens besluit. De politiek in Barneveld neemt het besluit grotendeels voor kennisgeving aan en wil liefst vooruit kijken, terwijl de gemeente Scherpenzeel aanvankelijk opgetogen was. Die sfeer sloeg dezelfde avond nog om, nadat bekend werd dat Commissaris van de Koning John Berends waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel heeft ontslagen.

p 5 en 10