Het is belangrijk dat kinderen leren omgaan met geld.
Het is belangrijk dat kinderen leren omgaan met geld. Getty Images/iStockphoto

‘Leer kinderen zo vroeg mogelijk sparen’

Kinder-spaarweken van start in Lunteren

BARNEVELD/LUNTEREN Om kinderen goed voor te bereiden op de toekomst, is het belangrijk ze te leren omgaan met geld. Daarom staat de hele maand oktober bij RegioBank in het teken van de Kinderspaarweken. ,,We belonen kinderen met een leuke verrassing.”


Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is het geven van zakgeld een goede manier om kinderen te leren omgaan met geld. Jacoline Fluit van DBA advies, zelfstandig adviseur van RegioBank, beaamt dit. ,,Nog beter is het als een deel van dat zakgeld wekelijks of maandelijks in een spaarpotje belandt om er vervolgens iets leuks van te kopen”, zegt de adviseur bankzaken. ,,Zo leren kinderen dat het loont om regelmatig een bedrag opzij te leggen en niet alles in één keer uit te geven.”


CADEAUTJE Leren sparen op jonge leeftijd verkleint de kans op financiële problemen in de toekomst. Daarom heeft RegioBank de jaarlijks terugkerende Kinderspaarweken in het leven geroepen. Jacoline: ,,Kinderen mogen op het kantoor van DBA Advies in Lunteren hun spaarpotje komen legen en daarna een leuk cadeautje uitkiezen.” Ouders kunnen er ook voor kiezen om het kleingeld te bewaren en een bedrag op de jeugdrekening te storten, in ruil voor een cadeautje. 


GOEDE VOORBEELD Zo wordt sparen voor kinderen heel aantrekkelijk, zegt Jacoline. ,,Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om als ouder het goede voorbeeld te geven.” 

Uit het Nibud Kinderonderzoek 2018 blijkt dat kinderen van ouders die het belangrijk vinden om geld opzij te leggen vaker sparen dan kinderen van ouders die dat niet belangrijk vinden. ,,Leuke dingen zijn het waard om voor te sparen: die boodschap wil je je kinderen meegeven.” 


SPELENDERWIJS Met de JongWijs kinderrekening van RegioBank leren kinderen spelenderwijs sparen. ,,Deze rekening kan op jonge leeftijd worden afgesloten en bestaat in het begin alleen uit een spaarrekening. Als het kind acht jaar oud is, kan er een betaalrekening aan gekoppeld worden.” Op twaalfjarige leeftijd krijgen de kinderen een betaalpas. ,,Ouders houden de rekening wel in beheer en kunnen een uitgavenlimiet instellen.”


BONUSRENTE ,,Daarnaast is er ook de Zilvervloot Sparen-rekening”, gaat Jacoline verder. ,,Een bekende jeugdspaarrekening.” Goed om te weten: de bonusrente op deze rekening wordt per november verlaagd van tien naar één procent. ,,In oktober kun je nog een Zilvervloot-rekening openen onder de huidige voorwaarden en dus sparen voor maximaal tien procent bonusrente. Dat levert toch weer een hoop geld op.”

[Dit artikel wordt u aangeboden door DBA advies, zelfstandig adviseur van RegioBank