De Jonge wil direct extra geld vrijmaken voor stagetekort

8 oktober 2021 om 09:26

DEN HAAG (ANP) Studenten in de zorg moeten makkelijker aan stages komen, daarvoor wil demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nog dit jaar 13 miljoen euro extra vrijmaken. In 2022 moet daar nog 63,5 miljoen euro bijkomen. Door de coronapandemie zijn veel stages uitgesteld, alle capaciteit was nodig voor het leveren van zorg. Daardoor is er vaak geen tijd om de zorgstudenten te begeleiden.

Met het geld kunnen vernieuwende vormen van stagebegeleiding worden ondersteund, zodat meer mensen stagiaires kunnen opvangen. Een voorbeeld hiervan is een verkort traject voor zorgmedewerkers, docenten, herintreders en zij-instromers om stagebegeleider te worden. Ook het bieden van een hogere stagevergoeding in de zomervakantie is een manier. Dit moet studenten lokken in die periode stage te lopen. Ziekenhuizen kunnen dan met dezelfde capaciteit meer stagiaires begeleiden.


Burgercollectief ABP Fossielvrij nummer 1 in Duurzame 100

AMSTERDAM (ANP) Burgercollectief ABP Fossielvrij is dit jaar op de eerste plaats geƫindigd in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. Deze groep bestaande uit leraren, ambtenaren en agenten oefent druk uit op pensioenfonds ABP.

Ze willen dat hun pensioengeld niet langer in vervuilende bedrijven wordt belegd. Ruim honderd deelnemers van het pensioenfonds ABP stapten vorige maand naar de rechter om te zorgen dat ABP zijn beleggingen uit de fossiele industrie haalt.

ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland. Er zijn 2,8 miljoen ambtenaren en docenten bij aangesloten. Volgens ABP Fossielvrij is er geen mogelijkheid om naar een ander pensioenfonds te gaan en ABP is een "machtige speler". ABP zei volgend jaar te zullen komen met nieuwe plannen op het gebied van duurzaamheid.


Plan in de maak om meer mensen uit Afghanistan te halen

DEN HAAG (ANP) Het demissionaire kabinet en de voormalige coalitiepartijen bespreken de mogelijkheden om een grotere groep te evacueren uit Afghanistan. Aan de criteria wordt nog geschaafd, maar zoals de plannen er nu bij liggen zou het aantal mensen dat voor evacuatie in aanmerking komt mogelijk richting de 2000 gaan. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van de NOS.

Een Kamermeerderheid riep het kabinet na de machtsovername door de Taliban in augustus op om Afghanen die door de jaren heen in Nederlandse dienst hebben gewerkt, te evacueren. Voor tolken bestond al een regeling en een voorstel van D66-Kamerlid Salima Belhaj om ook andere beroepsgroepen te helpen kreeg brede steun. Tot dusver ging het kabinet ervan uit dat enkele tientallen Afghanen onder deze motie vallen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg evenwel vele duizenden aanmeldingen.