2010-04-21 00:00:00 LEIDSCHENDAM (ILLUSTRATIE) - Telefoneren en muziek beluisteren tijdens het fietsen vergroten de kans op een ongeval. Het risico op een ongeluk is een factor 1.3 hoger voor een fietser die zelf belt, de telefoon beantwoordt en muziek luistert dan voor een fietser die nooit apparatuur gebruikt. Dat meldde woensdag de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV.  ANP XTRA KOEN SUYK
2010-04-21 00:00:00 LEIDSCHENDAM (ILLUSTRATIE) - Telefoneren en muziek beluisteren tijdens het fietsen vergroten de kans op een ongeval. Het risico op een ongeluk is een factor 1.3 hoger voor een fietser die zelf belt, de telefoon beantwoordt en muziek luistert dan voor een fietser die nooit apparatuur gebruikt. Dat meldde woensdag de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV. ANP XTRA KOEN SUYK anp / Xtra Koen Suyk

Weer meer fietsers beboet met smartphone in de zomer

8 oktober 2021 om 09:40

DEN HAAG (ANP) De politie heeft de afgelopen zomer meer boetes uitgedeeld aan fietsers die een smartphone gebruiken dan in de winter. Vorig jaar was dat ook al zo. Dat bevestigt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) na berichtgeving van NU.nl.

Van mei tot en met augustus schreef de politie gemiddeld zo'n 130 boetes per dag uit aan mensen die hun smartphone gebruikten tijdens het fietsen. Dat is meer dan tijdens de eerste vier maanden van dit jaar. Toen ging het om een kleine 100 boetes per dag.

Het is sinds 1 juli 2019 verboden in Nederland om een mobiele telefoon te gebruiken tijdens het fietsen. Fietsers die worden betrapt, riskeren een boete van 100 euro.

Fietsers vertonen vaker onveilig gedrag als ze hun telefoon gebruiken, meldde de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) eerder. Ze fietsen bijvoorbeeld tegen de richting in of steken een kruispunt over zonder goed te kijken.