Campagne zakenman Richard Branson tegen doodstraf wint steeds meer aan vaart

8 oktober 2021 om 09:17

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) De campagne voor het afschaffen van de doodstraf die wordt gevoerd door de bekende Britse zakenman Richard Branson wint steeds meer aan vaart. 

De campagne richt zich op topmensen uit het internationale bedrijfsleven en is inmiddels al ondertekend door meer dan 150 topbestuurders, waaronder de topman van Unilever Alan Jope, voormalig Unilever-baas Paul Polman, operationeel directeur Sheryl Sandberg van Facebook en de bestuursvoorzitter van het Duitse chemieconcern Bayer.

Sinds mei is het aantal ondertekeningen voor de Business Leaders’ Declaration Against the Death Penalty al meer dan verdrievoudigd. Branson wil dat de doodstraf in de Verenigde Staten, maar ook elders wordt afgeschaft. Hij zegt principieel tegen de doodstraf te zijn, maar wijst ook vooral op het risico dat een onschuldig persoon wordt geëxecuteerd. Ook spelen volgens hem vaak racistische redenen een rol bij het opleggen van de doodstraf. ,,Als mensen levenslang worden opgesloten voor gruwelijke misdaden is dat prima, zolang ze maar een kans hebben om hun onschuld te bewijzen en vrijgelaten worden", aldus Branson, bekend als oprichter van het internationale conglomeraat Virgin Group en commercieel ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic.

De campagne wordt wereldwijd gevoerd. Branson zegt dat de VS binnen de democratische landen een uitzonderingspositie hebben door de doodstraf te handhaven. Overigens heeft Japan ook de doodstraf. Andere landen die de doodstraf hebben zoals Noord-Korea, Iran, Saudi-Arabië en China, zijn volgens Branson "niet de beste bedgenoten."