Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra in de Tweede Kamer.
Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra in de Tweede Kamer. ANP/Lex van Lieshout

'Compenstatie voor hogere energienota'

8 oktober 2021 om 09:43

DEN HAAG (ANP) De overheid zit zeker niet voor de eerste keer aan de energierekening als het kabinet ingrijpt om de stijgende gasprijzen te compenseren. Dat laatste voornemen maakte demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiƫn donderdag bekend. Nu al bestaat een groot deel van de energierekening uit belastingen en een teruggave daarop. Dit zijn de belangrijkste cijfers over de energierekening en het gasverbruik in Nederland op een rij.


Jaarlijks geven huishoudens gemiddeld 1201 euro uit aan gas en 871 euro uit aan elektriciteit. Door een teruggave van de belasting van 559 euro komt de gemiddelde energierekening onder de streep op 1513 euro uit, meldt het CBS over begin 2021.

De gemiddelde energierekening wordt volgend jaar 600 euro duurder, rekende de Rabobank eind september voor op basis van de gasprijzen van dat moment. Dat wordt mogelijk hoger, want deze week bereikten de gasprijzen nieuwe records.

Belastingen maken een groot deel uit van de gasrekening. Begin dit jaar ging het gemiddeld om circa 630 euro. Daar gaat de eerdergenoemde belastingteruggave nog wel af. Huishoudens zijn gemiddeld zo'n 190 euro kwijt aan transportkosten en ongeveer 390 euro aan leveringskosten.

Hoe hoog de energierekening uitpakt, verschilt sterk per huishouden. Zo was een gezin van twee of meer mensen in een grote vrijstaande woning begin dit jaar gemiddeld 2730 euro kwijt. Iemand die alleen woonde in een klein nieuw appartement betaalde slechts 820 euro.

Voorlichtingsinstituut Nibud suggereerde donderdag dat de politiek kan voorkomen dat de energierekening oploopt door de accijnzen te verlagen of door ervoor te zorgen dat de inkomens stijgen.

Huishoudens zijn goed voor 20 procent van het gasverbruik in Nederland, de energiesector voor 35 procent en de rest van de industrie voor 27 procent. Dat meldt het CBS over 2020. Een jaar daarvoor kwam driekwart van het gasverbruik van de industrie voor rekening van slechts 300 grootverbruikers.

Een kleine 10 procent van het gasverbruik komt van de landbouw, bosbouw en visserij. 


Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is blij met het plan van demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiƫn om maatregelen te nemen zodat de energierekeningen niet nog hoger uitvallen door de fors oplopende prijzen voor gas en stroom. ,,Fijn dat het kabinet de urgentie ziet", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.
Het Nibud, dat huishoudens voorlicht over geldzaken, waarschuwde donderdag al voor verdere armoede als de energieprijzen nog verder stijgen. De energierekening voor consumenten valt mogelijk honderden euro's hoger uit door de oplopende energieprijzen. Honderdduizenden huishoudens zouden hierdoor in de problemen kunnen komen, aldus het instituut.
Het Nibud benadrukt dat het demissionaire kabinet zowel de korte als de lange termijn voor ogen moet houden bij het nemen van besluiten over de energierekeningen. Voor nu geldt dat de energierekening betaalbaar moet blijven.