Minder diensten geëxporteerd naar Duitsland in eerste helft 2021

8 oktober 2021 om 08:35

DEN HAAG (ANP) In de eerste helft van het jaar heeft Nederland 7 procent minder diensten naar Duitsland geĆ«xporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 


Duitsland nam voor 11,1 miljard euro aan Nederlandse diensten af, terwijl dat een jaar eerder 11,9 miljard euro was. Frankrijk, Italiƫ en Spanje namen ook minder diensten af van Nederland, maar niet zoveel minder als Duitsland.

De export van diensten naar Duitsland is volgens het CBS vooral afgenomen als gevolg van de reisbeperkingen en andere maatregelen om de coronapandemie tegen te gaan. Duitsland nam onder meer minder Nederlandse managementadviezen af. De afname komt vooral door het eerste kwartaal van 2021, omdat in het tweede kwartaal de dienstenexport naar Duitsland weer herstelde en zelfs 5 procent hoger was dan het tweede kwartaal van 2020.

Door de afname haalde het Verenigd Koninkrijk Duitsland in als grootste afnemer van Nederlandse diensten in de eerste helft van dit jaar. Het aandeel van het Verenigd Koninkrijk steeg van 11,7 procent in de eerste helft van 2020 naar 12,6 procent in de eerste helft van 2021. De dienstenexport naar Ierland en Zwitserland steeg het sterkst.

De totale dienstenexport bedroeg in het eerste halfjaar 91,6 miljard euro. Dat is 6 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.