Marktberichten

8 oktober 2021 om 10:14

[Eiernotering Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders

Prijzen per 100 stuks voor resp. scharreleieren wit en bruin:


48 gram: 4,82, 4,82

54 gram: 5,75, 6,00

57 gram: 6,17, 6,65

59 gram: 6,39, 7,02

61 gram: 6,57, 7,35

64 gram: 6,81, 7,82

67 gram: 7,03, 8,25

Noteringen exclusief BTW.



Delfzijl

Aluminiumfabriek Aldel legt productie grotendeels stil om gasprijzen

[MEDIAWATCH (NIEUWSUUR) Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl gaat vanaf zondag de productie voor 60 tot 70 procent stilleggen om de hoge gasprijzen. Dat zegt financieel directeur Eric Wildschut tegen Nieuwsuur. 

Vanaf vandaag wordt de productie al afgeschaald. Door de stijging van de gasprijzen is het niet langer rendabel om op de normale voet door te gaan, zegt Wildschut. "We betalen nu al 4500 euro elektriciteitskosten per ton aluminium en de verkoopprijs is 2500 per ton", zegt Wildschut. "Dat kan dus absoluut niet uit."

De werknemers zijn vandaag per mail ingelicht. "Het personeel maakt zich enorm zorgen", zegt Klaas Pijper, voorzitter van de ondernemingsraad. Aldel heeft zo'n 400 werknemers. Wildschut sluit niet uit dat er mensen moeten worden ontslagen. Na het weekend praten ze met de vakbonden.

De gasprijs gaat de afgelopen tijd pijlsnel omhoog. Steeds meer bedrijven raken daardoor in de problemen.


Amsterdam 

ACM onderzoekt systemen voor opslag van warmte en koude

(ANP) De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoek laten doen naar technische problemen met de opslag van warmte en koude, de zogeheten WKO-systemen. Daarmee kunnen woningen verwarmd en gekoeld worden. De toezichthouder heeft klachten ontvangen van bewoners dat de systemen niet goed werken. Zo krijgen mensen soms te heet of te koud water in de douche en kan een ruimte niet verwarmd worden als de temperatuur onder het vriespunt zakt.

Ook zeggen bewoners geen compensatie te krijgen voor storingen. De waakhond zegt regelmatig overleg te hebben met consumenten die al langer problemen hebben met systemen aangelegd tussen 2005 en 2010.

De ACM wil met het onderzoek in kaart brengen hoeveel warmte-koude-opslagsystemen er in Nederland zijn, welke technische problemen er kunnen ontstaan en wat oplossingen kunnen zijn. Leveranciers zouden daarbij niet alleen problemen moeten oplossen, maar ook voorkomen. Dat draagt volgens de toezichthouder ook bij aan een "beter draagvlak voor de rol van warmte in de energietransitie".

De ACM doet ook nog regulier onderzoek naar energieleveranciers en hun vergunningen voor het mogen leveren van gas en stroom die steeds verde stijgen.