Veel inwoners kwamen naar de Roskam.
Veel inwoners kwamen naar de Roskam. Arnoud J Spaaij

Veel belangstelling voor RES informatie-avond Achterveld

8 oktober 2021 om 08:37 Politiek Regionale energiestrategie

ACHTERVELD Deze week organiseerde de gemeente Leusden twee informatie-avonden over de regionale energietransitie (RES) en de door de gemeenteraad van Leusden eigen vastgestelde ambitie: in 2040 een energieneutrale gemeente. 

Arnoud J Spaaij

Daar waar de eerste inloopbijeenkomst in De Korf dinsdagavond door zo’n vijftien mensen bezocht werd, mocht donderdag de avond in De Roskam in Achterveld op aanzienlijk meer belangstelling rekenen. Bijna honderd mensen waren aanwezig. Dat kwam zeer waarschijnlijk omdat in Achterveld geflyerd werd om deze avond te bezoeken.

Voornamelijk bewoners van het buitengebied, Achtervelders en een aantal politici kwamen op de avond af. Roelof Goodijk van LOS stadomland, het projectbureau dat door gemeente Leusden is ingehuurd voor de begeleiding van het proces, opende de avond met een uitleg aan het aanwezige publiek.

Goodijk legde uit dat de belangstellenden hun informatie konden vergaren bij daarvoor ingerichte thematafels. Daar kon ook ieders mening over de plannen voor zonnepanelen en windturbines in de gemeente Leusden worden geventileerd. Die opening werd aan gegrepen door vooral tegenstanders van de plannen voor zonnepanelen en windturbines om zich te laten horen. 

GEEN PUBLIEKE DISCUSSIE Hoewel Goodijk toch vooral graag iedereen uitnodigde zich te mengen in de discussie in kleine groepen, maakte de actiegroep Behoud Natuur Achterveld publiekelijk haar punt door aan te geven dat de gemeente alléén een keuze geeft over de manier waarop de zonnepanelen en windturbines gerealiseerd kunnen worden. Hierop ontstond ook plenair tegengeluid. Toch gaf Goodijk weinig ruimte voor zo’n publieke discussie.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


De spreekstalmeester van Los Stad en land met microfoon en Kees van der Hoek die zijn zegje doet. Foto: Arnoud J Spaaij

NIET POSITIEF Bezoekers van de avond konden vervolgens wel hun mening kwijt bij medewerkers van de gemeente en een aantal raadsleden. Ook wethouder Van der Vegte mengde zich in die discussie, maar moest vooral ook aanhoren hoe diverse Achtervelders denken over de plannen. Die ideeën waren in de meeste gevallen niet positief. „Ik ben blij met de discussie”, verklaarde Van der Vegte nog tijdens de avond. „Het is goed dat iedereen hier kan laten weten hoe men er instaat.” 

De nog maar net aangetreden opvolgster van wethouder Van Beurden vond het lastig om over de toekomst concreet uitspraken te doen. „We hebben nu voor over twee jaar twintig hectare zonnepanelen in het buitengebied gepland. Daarna willen we in stapjes verdere besluiten nemen.”

Als over twintig jaar de panelen en turbines niet meer nodig zouden zijn houden we vast aan verantwoord afvoeren en volledig herstel van het gebruikte gebied

De ambitie om Leusden energieneutraal te maken kan met die 20 hectare zonnepanelen in het buitengebied niet worden ingevuld. „Dat klopt”, liet Van der Vegte weten. „Ik hoop wel over twee jaar op voortschrijdende techniek, denk aan aardwarmte, maar ook aan andere locaties zoals zonnepanelen bovenop een overdekte A28. Er zijn proeven met zonnepanelen in het asfalt.”

HERSTEL Of het realistisch is om deze alternatieven over twee jaar al te gebruiken, kon Van der Vegte niet toezeggen. ,,Welke opties we over twee jaar hebben, kan ik nu niet zeggen. Maar ook met de ambities die we hebben, willen gehoor geven aan wat bewoners nu aangeven. We willen wat we neerzetten, ook weer kunnen herstellen. Als over twintig jaar de panelen en turbines niet meer nodig zouden zijn houden we vast aan verantwoord afvoeren en volledig herstel van het gebruikte gebied. Ook volledig herstel van natuur”, meent Van der Vegte.

In december moet de gemeenteraad definitief het definitieve plan - het uitnodigingskader vaststellen.Speciaal voor Leusdense jongeren is er een livesessie in Fort33 op 14 oktober. Ook kan er nog online worden gereageerd vanaf 8 oktober op de website www.leusdenzonenwind.nl.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?