Informateur Johan Remkes en D66-leider Sigrid Kaag.
Informateur Johan Remkes en D66-leider Sigrid Kaag. ANP / Bart Maat

Alle ogen nu op D66 gericht

Partij wil toch praten over voortzetting van huidige coalitie

DEN HAAG (ANP) D66 wil toch gaan onderhandelen over een doorstart van het huidige kabinet met VVD, CDA en ChristenUnie. De D66-fractie heeft hier donderdag mee ingestemd, aldus partijleider Sigrid Kaag.


Haar partij wilde de afgelopen maanden niets weten van een nieuwe coalitie met de ChristenUnie. Zondag maakte Kaag op een partijbijeenkomst echter bekend dat ze de blokkade tegen de ChristenUnie zou opheffen. Aan het begin van de middag kwamen de drie partijen weer bij elkaar bij informateur Johan Remkes. VVD en CDA hebben steeds aangegeven graag met de ChristenUnie verder te willen.


IMPASSE DOORBREKEN De grote vraag die nu op tafel ligt, is of de vorige coalitie bestaande uit VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie wordt voortgezet. Hier was D66 eerder mordicus tegen. Tussen D66 en CU zijn grote verschillen als het om medisch-ethische thema's gaat. De afgelopen periode werd het onderwerp 'voltooid leven' voor even "geparkeerd". Maar D66-leider Sigrid Kaag zei in juni dat niet nog eens te willen. "Een auto die te lang stilstaat gaat roesten en rijdt dan niet meer zo goed." Op dat breekpunt kwam de D66-leider afgelopen zondag terug. Ze zei de impasse in de formatie te willen doorbreken en met haar partij verantwoordelijkheid te nemen. Wel gaf ze aan eerst te willen onderhandelen met ook de PvdA en GroenLinks erbij, om mogelijk tot een coalitie van zes partijen te komen.

Die stap lijkt nu te zijn overgeslagen. Ook de variant van het zogeheten 'extraparlementaire kabinet', met daarin ministers die niet bij een coalitiepartij horen, lijkt geen kanshebber meer. Remkes liet merken deze optie te willen onderzoeken, maar de negen partijen met wie hij woensdag praatte, hadden nog veel vragen over deze constructie.

ÉÉN VARIANT In fracties van de VVD en het CDA werd woensdagavond over slechts één variant gesproken. Welke optie dat precies was, zeiden de partijen niet. Op welke noot het urenlange D66-overleg van woensdagavond eindigde, is niet bekend. Kaag zei na afloop alleen tegen het ANP dat de fractie donderdag verder zou praten.