Tijdens de Olympische Winterspelen in Beijing zijn geen buitenlandse fans welkom.
Tijdens de Olympische Winterspelen in Beijing zijn geen buitenlandse fans welkom. Epa/roman Pilipey

Geen buitenlandse fans in Beijing

Alleen Chinezen welkom bij Winterspelen

LAUSANNE (ANP) In navolging van de Zomerspelen eerder dit jaar in Tokio zijn ook bij de Winterspelen van Beijing 2022 geen buitenlandse toeschouwers welkom. Fans van het Chinese vasteland mogen volgens het International Olympisch Comité IOC de wedstrijden wel bezoeken, maar dienen daarbij aan nog nader te bepalen voorwaarden te voldoen ten aanzien van het coronavirus.

Verdere details ontbreken nog en ook over de kaartverkoop is nog niets bekendgemaakt. Bij de Zomerspelen werden ook fans uit Japan bij vrijwel alle wedstrijden geweerd.

Vaccinatie is voor de deelnemers aan de Winterspelen niet verplicht. Sporters, begeleiders en andere officials die niet zijn ingeënt tegen het coronavirus dienen bij aankomst in China eerst drie weken in quarantaine te gaan. Uitzonderingen kunnen worden gemaakt voor sporters die een medisch attest kunnen overleggen waaruit blijkt dat coronavaccinatie niet mogelijk is.

Alle olympische atleten zullen tijdens de Winterspelen in een speciale 'bubbel' verkeren totdat ze China weer verlaten. Die afgesloten omgeving rondom de wedstrijd- en trainingslocaties treedt op 23 januari in werking en mag daarna niet meer worden verlaten tot vertrek uit China. Dit afgeschermde gebied omvat ook de onderkomens van de deelnemers en een eigen olympisch transportsysteem.


In Japan mochten negatief geteste buitenlanders zich veertien dagen na aankomst vrij bewegen in Tokio tijdens de Zomerspelen. In Beijing lijkt dat komend jaar niet het geval.