Investico: 'Politie gebruikt onveilige Chinese drones'

30 september 2021 om 08:31

DEN HAAG (ANP) Drones van Chinese makelij die het ministerie van Defensie niet meer gebruikt omdat de dataveiligheid niet kan worden gegarandeerd, zijn wel in gebruik bij de politie. "We sluiten niet uit dat informatie op Chinese servers belandt", zegt de politie in reactie op een onderzoek van Trouw, De Groene Amsterdammer, EenVandaag en platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. De vaak niet afgeschermde data staan op servers in China en kunnen in handen komen van de Chinese overheid.

De drones waar de politie mee werkt, zijn geregistreerd als luchtvaartuig en hebben een zogenoemd luchtwaardigheidsbewijs. Ze zijn niet heel speciaal, iedereen kan ze aanschaffen, aldus de politie. Het is vooral de sensor onder de drone die het verschil maakt. Een drone kan bijvoorbeeld een zoeklicht of infraroodcamera hebben om iemand op te sporen of een luidspreker om mensen op de grond te waarschuwen. Ook is het mogelijk om in overstroomde gebieden plekken in kaart te brengen die nog begaanbaar zijn.


Compensatie gedupeerden toeslagenaffaire schiet niet op

DEN HAAG (MEDIAWATCH) De afhandeling van de toeslagenaffaire gaat traag en is complex. Sinds de vorige voortgangsrapportage in juni zijn de dossiers van 1600 ouders volledig afgehandeld, bevestigen bronnen aan RTL Nieuws. In totaal hebben nu 4000 gedupeerden zo’n integrale beoordeling gehad, staat in de achtste voortgangsrapportage die donderdag naar de Tweede Kamer gaat. Dat zijn er veel minder dan gepland. Voor de zomer zei staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) al dat een integrale beoordeling van de individuele gevallen "echt tijd kost". Ze waarschuwde dat het waarschijnlijk niet zou lukken dit jaar ruim 8000 dossiers helemaal af te handelen, zoals eerder het voornemen was.

Een deel van de 1600 zaken die in de zomer zijn afgehandeld, zou bovendien versneld zijn afgedaan. Verwacht wordt dat het tempo de komende tijd eerder omlaag dan omhooggaat.


Kabinet: '95 miljoen voor coronabestrijding in arme landen'

DEN HAAG (ANP) Het kabinet trekt nog eens 95 miljoen euro uit om de coronacrisis te bestrijden in arme landen. Demissionair minister Tom de Bruijn (Ontwikkelingssamenwerking) zei op een bijeenkomst in Genève dat van het geld 75 miljoen bestemd is voor de versterking van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden en 20 miljoen voor de aanschaf van vaccins daar. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft herhaaldelijk een oproep gedaan voor extra geld voor coronabestrijding in arme landen. Het extra geld gaat volgens de minister dit jaar en volgend jaar naar Access to COVID Tools Accelerator, een internationaal initiatief voor de bestrijding van corona. Eerder heeft het kabinet al 147 miljoen euro vrijgemaakt voor dit initiatief.