‘Waarheid moet boven tafel komen’

30 september 2021 om 09:05

CvdK reageert op Statenvragen ‘kwestie Klein’

ARNHEM Commissaris van de Koning John Berends gaat alles in het werk stellen om de waarheid te achterhalen over de inhoud en ondertekening van de mail die waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel op 6 juli stuurde aan Provinciale Staten. Klein deed daarin een oproep om het herindelingsadvies niet vast te stellen zolang er twijfel is over het gevoerde proces.


Margreet Hendriks

,,De lezingen over deze mail zijn elke keer weer anders. De waarheid hierover moet op tafel komen, want het gaat om een brief die op een cruciaal moment aan u is verstuurd’’, zei de commissaris woensdag in antwoord op vragen in de Statenvergadering.


De brievenkwestie houdt de gemoederen in Scherpenzeel en Arnhem danig bezig, waarbij de positie van de burgemeester Klein steeds verder onder druk komt te staan. Klein werd naar aanleiding van zijn schrijven op 8 juli door de commissaris op het matje geroepen. Bij dat gesprek was ook de Barneveldse burgemeester Jan Luteijn aanwezig. Daarin zou Klein, zoals Berends op 16 juli in een schrijven aan de Scherpenzeelse oppositiepartijen suggereerde, min of meer afstand hebben genomen van de brief en twijfel hebben gezaaid over zijn betrokkenheid bij de inhouding en verzending daarvan. Volgens de commissaris zou Klein hebben aangegeven maatregelen te treffen, maar deze vervolgens niet hebben genomen.


VOLKOMEN ONGEPAST Berends neemt de zaak hoog zó hoog op dat hij niet alleen het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar vorige week ook de Statenleden schriftelijk informeerde over wat er speelt. ,,Het gaat om een volkomen ongepaste brief van een door mij benoemde burgemeester; een directe interventie om de besluitvorming en democratische gang van zaken te beïnvloeden. Dat is zeer kwalijk. Over zo’n brief en met name de ondertekening mogen geen tegenstrijdigheden bestaan”,’ verklaarde Berends naar aanleiding van vragen van FvD-Statenlid Kees Claassen. Die wilde weten waarom de commissaris ervoor had gekozen om Provinciale Staten (PS) te betrekken bij zijn handelen als Rijksheer. In zijn beantwoording van de vragen ontkende Berends overigens bij Klein te hebben aangestuurd op het ontslag van een ambtenaar. ,,Dat is niet aan mij.’’


ALLE REGISTERS VVD-Statenlid Peters vindt dat Berends ‘alles in het werk moet stellen' om de onderste steen boven te krijgen over de ‘ondermijnende poging' van de burgemeester om de besluitvorming in de Staten te beïnvloeden. Om erachter te komen wie de mail heeft geschreven en verstuurd mogen wat hem betreft ‘alle registers' worden opengetrokken. Dirk Vreugdenhil (CU) drong erop aan dat ook de aanleiding voor de mail van de burgemeester boven water moet komen. Klein claimt een goede reden te hebben gehad voor de brief, maar heeft die informatie tot nu toe nog niet met de commissaris gedeeld. Met betrekking tot de positie van de burgemeester zei Berends zijn gedachten nog te moeten opmaken. Hij wil dit, zoals hij eerder al schreef aan PS, doen op ‘juiste moment' om niet het besluit van de minister over het fusievoorstel te doorkruisen.


NIETS ONOORBAARS Burgemeester Klein was niet bereikbaar voor commentaar. Wel laat de gemeente in een reactie weten de ophef over de totstandkoming van de brief niet te begrijpen. ,,Klein heeft in het spoedoverleg met de CvdK op 8 juli aangegeven bestuurlijk verantwoordelijk te zijn voor de mail. Tijdens dat gesprek heeft hij even niet de exacte toedracht kunnen duiden, maar toegezegd een en ander te zullen uitzoeken. Vervolgens heeft hij op 9 juli aan de CvdK laten weten dat er niets onoorbaars was gebeurd en geen kwade opzet was. In de beantwoording van raadsvragen heeft Klein bovendien laten weten achter de inhoud van de mail te staan, waarvoor ook een akkoord was van het college. Daarmee is de totstandkoming van de mail niet langer relevant.''