Mink van der Weerden is één van de spelers die niet meer voor Orankje uitkomt.
Mink van der Weerden is één van de spelers die niet meer voor Orankje uitkomt. anp / Koen Suyk

Negen hockeyers weg bij Oranje

30 september 2021 om 08:46

Delmee voert stevige verjonging door

AMSTELVEEN (ANP) Het Nederlands mannenhockeyteam begint de nieuwe campagne voor het WK van 2023 in India en de Olympische Spelen van Parijs in 2024 met een compleet andere ploeg. Liefst negen internationals die er op de Olympische Spelen van Tokio nog bij waren, zijn afgevallen.

Het was al bekend dat aanvoerder en 236-voudig international Billy Bakker na de Spelen zou stoppen, maar de nieuwe bondscoach Jeroen Delmee meldde woensdag bij de presentatie van zijn eerste trainingsgroep dat ook strafcornerspecialist Mink van der Weerden (191 interlands), Glenn Schuurman en Roel Bovendeert zich niet langer meer beschikbaar stellen voor Oranje.

Delmee heeft nog eens vijf oudgedienden op 'on hold', zoals hij het noemde. Robbert Kemperman (228 caps), Mirco Pruyser (142), Sander de Wijn (161), Jeroen Hertzberger (228) en Seve van Ass (189) zullen de komende maanden niet worden geselecteerd. "Ze zijn niet gestopt, maar zitten in een aangevraagd vacuüm. Ze krijgen dus de tijd om na te denken over wat ze willen", aldus Delmee.

Delmee voert min of meer gedwongen een stevige verjonging door in het Nederlands mannenteam, dat in Tokio strandde in de kwartfinales. "De helft van de Tokio-ploeg is weggevallen, dus dat betekent dat we qua interlandervaring heel wat inleveren, maar het is wel de kans voor nieuwe gezichten en een frisse start. De jongens die nu hebben aangegeven dat ze over hun toekomst willen nadenken, kunnen wel weer terugkeren, maar dan zal ik beoordelen of ze nog in de groep passen."

Oranje speelt op 26 en 28 november in het Wagener Stadion in Amstelveen twee keer tegen olympisch kampioen België. Delmee heeft 22 spelers opgenomen in zijn trainingsgroep, onder wie Tijmen Reijenga, Dennis Warmerdam, Imre Vos en Tim Swaen, die nog nooit een interland speelden. Delmee had Floris Wortelboer er ook graag bij gehad, maar de speler van Bloemendaal is geblesseerd.
De bondscoach, opvolger van Max Caldas, heeft zijn staf nog niet helemaal rond. Hij heeft Eric Verboom (coach van Den Bosch) op het oog als assistent. Conny van Bentum is niet langer de ploegarts.