Rusland dreigt met blokkade

30 september 2021 om 10:29

Youtube wordt onder druk gezet

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) Rusland heeft een dag nadat YouTube twee kanalen van de Duitse versie van het Russische staatsmedium RT verwijderde, gedreigd het videoplatform te blokkeren. 


Het Kremlin overweegt "vergeldingsmaatregelen" te nemen tegen de Duitse media. Berlijn waarschuwt Moskou de Duitse media in Rusland met rust te laten en zegt dat de regering niets met de kwestie te maken heeft.

Volgens YouTube is de maatregel genomen omdat RT zich niet hield aan de informatievoorschriften van het platform met betrekking tot de coronacrisis. Daar was RT al eerder op gewezen en daarom mocht het voor een bepaalde tijd geen video's meer uploaden. Via een ander YouTube-kanaal deed RT dat alsnog, waarop beide offline zijn gehaald.

In het westen wordt RT gezien als een propagandakanaal van het Kremlin. Het medium wordt beschuldigd van het verspreiden van complottheorieën en desinformatie ten behoeve van de Russische staat. Het medium wil al langere tijd uitbreiden in Duitsland. Een Duitstalig televisieprogramma zou in de maak zijn, maar vooralsnog ontbreekt het aan een licentie om in Duitsland te mogen uitzenden. Het is daarom gebonden aan het internet. Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel had het YouTube-account van de Duitse RT meer dan 600.000 abonnees.


Volgens Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov is er sprake van censuur en heeft YouTube met het schrappen van de kanalen de Russische wet mogelijk "zeer grof" geschonden. Die wetgeving zou hier van toepassing zijn omdat de kanalen onderdeel zijn van een Russisch bedrijf. "We moeten niet de mogelijkheid uitsluiten maatregelen te nemen om dit platform te dwingen onze wetten na te leven", zei Peskov. "Er moet zero tolerance zijn voor dergelijke overtredingen."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou sprak eerder op woensdag van een "ongekende informatie-agressie". Media- en internetwaakhond Roskomnadzor stelde dat het Google, de eigenaar van YouTube, heeft aangeschreven en eist dat de maatregelen tegen RT worden teruggedraaid. De Russische toezichthouder zou Google gewaarschuwd hebben dat Rusland de toegang tot het videoplatform anders deels of volledig aan banden zou kunnen leggen.