Basisschoolleerlingen gaan samen met een wijkagent verkeerscontroles houden.
Basisschoolleerlingen gaan samen met een wijkagent verkeerscontroles houden. Archief BDUMedia

Escaperoom en preventietent in de week van de veiligheid

28 september 2021 om 14:23 Maatschappelijk

BARNEVELD Onder meer een speciale escaperoom op vmbo-school De Meerwaarde in Barneveld, een mobiele ‘preventietent’ en een alcoholsimulator op het Bunckmanplein in Voorthuizen. Met deze en meer activiteiten pakken de gemeente Barneveld en de politie in oktober gezamenlijk uit, tijdens de week van de veiligheid. Extra aandacht is er deze week, van maandag 11 tot en met vrijdag 15 oktober, voor cybercrime, geweld, inbraakpreventie en alcoholgebruik in het verkeer.

Zo is de escaperoom op De Meerwaarde, een initiatief van de gemeente Barneveld en bureau Halt, vooral gericht op cybercrime. Leerlingen kunnen in een spelvorm meer te weten komen over onder meer identiteitsfraude en hacking. Andere activiteiten in deze week zijn onder meer een ‘witte-voetjesactie’, waarbij de politie inwoners bewust maakt van zwakke plekken in woningen, waar inbrekers gemakkelijk binnen kunnen komen. Ook vindt deze week een ludieke verkeerscontrole plaats, waarbij een wijkagent samen met basisschoolleerlingen weggebruikers controleert. Rijden zij te hard of onverantwoord, dan krijgen ze van de kinderen een rode kaart, maar houden ze zich goed aan de regels, dan wordt een groene kaart uitgedeeld.


PREVENTIETENT Verder wordt tijdens de week van de veiligheid voor het eerst de zogeheten ‘preventietent’ van de gemeente Barneveld ingezet, een tent die gemeentelijk toezichthouders en agenten gaan gebruiken om zo laagdrempelig mogelijk in de wijken aanwezig te kunnen zijn. Voorbijgangers en wijkbewoners kunnen dan gemakkelijk de tent binnenstappen om bepaalde problemen of aandachtspunten in de wijk te bespreken.

Voor jongeren staan er vanuit bureau Halt lessen over wapenbezit en over ruzies op de agenda, evenals aandacht voor overmatig alcoholgebruik in het verkeer. In een simulator kunnen jongeren ervaren hoe het is om onder invloed van alcohol of drugs een auto te besturen. Bij het horecaplein in Barneveld kunnen bezoekers vrijwillig meedoen aan blaastesten, bedoeld om horecagangers bewuster te maken over alcoholgebruik. De test laat duidelijk zien hoe veel ze gedronken hebben en wanneer het niet meer toegestaan is om achter het stuur te kruipen. Overmatig alcoholgebruik in het verkeer is in de gemeente Barneveld een structureel probleem, zo meldde de politie vorige week al. Burgemeester Jan Luteijn kondigde daarop voor de komende maanden extra aandacht voor aanpak van dit probleem aan. 

BEWUSTZIJN Alle activiteiten in deze speciale week zijn erop gericht om voor verschillende doelgroepen het bewustzijn te verhogen over bepaalde veiligheidsonderwerpen. ,,Veiligheid maken we samen. Daarom doen we als gemeente graag mee aan deze landelijke week’’, aldus burgemeester Jan Luteijn. Vorig jaar konden de geplande activiteiten tijdens de week van de veiligheid door corona niet doorgaan. Aan de speciale week werken naast gemeente en politie ook onder meer buurtwachten en MKB Nederland mee.

Wouter van Dijk