Dover

Dover

Klimaatactivisten blokkeren toegangswegen naar haven Dover

(ANP/DPA) Klimaatactivisten blokkeren sinds vanochtend de toegangswegen naar de haven van Dover. Britse media melden dat twee groepen van meer dan veertig personen betrokken zijn bij het protest, waarmee bij de regering wordt gepleit voor isoleren van alle huizen.

De actiegroep Insulate Britain blokkeerde eerder deze week al meermaals een drukke snelweg bij Londen. Die acties kwamen ten einde toen de regering een gerechtelijk bevel wist te bewerkstelligen. Wie de snelweg in kwestie blokkeert, riskeert een celstraf van twee jaar en een boete.

De havenpolitie meldt dat vrachtwagens en andere voertuigen de haven van Dover niet kunnen bereiken. De haven in het zuidoosten van Engeland is de belangrijkste toegangspoort van het Verenigd Koninkrijk voor handel uit de Europese Unie.

Het protest komt op een moment waarop het VK problemen heeft met de bevoorrading als gevolg van de brexit. Ook wordt vrijdag wereldwijd actiegevoerd voor meer maatregelen tegen klimaatverandering.


Parijs

Levenslang voor Venezolaanse terrorist De Jakhals blijft staan

(ANP/AFP) De derde levenslange celstraf voor de Venezolaanse voormalige guerrillastrijder Ilich Ramírez Sánchez, beter bekend als Carlos de Jakhals, blijft staan. Het Franse hooggerechtshof heeft besloten dat de terrorist geen strafvermindering krijgt. De 71-jarige Jakhals zit al twee levenslange celstraffen uit voor de moord op politiepersoneel en voor meerdere bomaanslagen in Parijs en Marseille, waardoor elf mensen om het leven kwamen.

Sánchez kreeg zijn derde levenslange straf omdat hij in 1974 een handgranaat gooide in een drogisterij bij de Parijse Champs-Élysées. Hierdoor kwamen twee mensen om het leven en raakten 34 mensen gewond.

In 2019 besloot het hoogste Franse gerechtshof dat de straf herzien moest worden. De terrorist zou gestraft zijn voor zowel het meedragen en het gebruiken van een granaat, wat neerkwam op twee straffen voor hetzelfde feit. De veroordeling tot een celstraf kon wel blijven staan, de zaak ging nu alleen om de duur van de straf.


Willemstad 

Curaçao verlengt avondklok opnieuw

(ANP) De avondklok op Curaçao wordt opnieuw met drie weken verlengd. De maatregel werd zes weken geleden ingesteld om het aantal coronabesmettingen tegen te gaan, maar er liggen op het eiland nog steeds te veel coronapatiënten in het ziekenhuis, zo stelt staatsepidemioloog Izzy Gerstenbluth. 

Vandaar dat ook de komende drie weken alle zaken om uiterlijk 23.00 uur dicht moeten en niemand tussen middernacht en 04.30 uur de straat op mag.