Marktberichten

Marktberichten

[Eiernotering Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders

[Prijzen per 100 stuks voor resp. scharreleieren wit en bruin:


48 gram: 4,74, 4,74

54 gram: 5,53, 5,80

57 gram: 6,06, 6,59

59 gram: 6,27, 6,95

61 gram: 6,46, 7,27

64 gram: 6,71, 7,73

67 gram: 6,94, 8,15

Noteringen exclusief BTW.


Londen

BP sluit sommige Britse pompstations vanwege chauffeurstekort

(ANP/RTR/BLOOMBERG) Het Britse olie- en gasconcern BP sluit tijdelijk sommige pompstations in het Verenigd Koninkrijk omdat er tekorten zijn aan vrachtwagenchauffeurs om brandstof te leveren. Het besluit van BP verergert de toch al moeilijke situatie op de Britse energiemarkt door de sterk gestegen gasprijzen, waardoor al meerdere kleinere gasleveranciers failliet zijn gegaan.

BP heeft meer dan 1200 tankstations in het Verenigd Koninkrijk waar wekelijks meer dan 7 miljoen klanten gebruik van maken. "We hebben te maken met brandstofleveringsproblemen bij sommige pompstations en helaas moeten we daardoor een handvol vestigingen tijdelijk sluiten vanwege een gebrek aan benzine en diesel", aldus een verklaring van BP.

Het bedrijf zegt te werken aan maatregelen om meer verstoringen te voorkomen. BP gaat nu voorrang te geven aan brandstofleveringen aan pompstations langs snelwegen en locaties met de grootste vraag.

Ook ExxonMobil zegt dat een klein aantal van de tweehonderd pompstations die het uitbaat voor het Britse supermarktconcern Tesco geraakt wordt door het chauffeurstekort. Shell, dat ongeveer duizend tankstations in het Verenigd Koninkrijk telt, hoeft nog geen vestigingen te sluiten. Wel merkt het bedrijf de problemen rond de tekorten. Een woordvoerder zegt dat Shell de problemen door goede planning nog het hoofd kan bieden.

Een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson zei dat er geen sprake is van brandstoftekorten. Mensen kunnen gewoon brandstof blijven kopen, aldus hem. Hij stelt dat het distributiesysteem voor brandstof in het Verenigd Koninkrijk robuust is.

Het chauffeurstekort is mede ontstaan door de brexit.


Brussel

Minder nieuwe bedrijfswagens in EU door chiptekorten

(ANP) De verkoop van nieuwe bedrijfswagens in de Europese Unie, zoals vrachtwagens, bussen en bestelbusjes, is in de maanden juli en augustus gedaald ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar. Volgens de Europese autobrancheorganisatie ACEA daalde de verkoop met ruim 12 procent in juli tot en bijna 6 procent in augustus. De auto-industrie kampt al maanden met tekorten aan computerchips.

In de maand juli werden er in totaal 148.178 nieuwe bedrijfswagens verkocht, een daling van 11,9 procent ten opzichte van 2020.