Rome 

Rome 

Italië trekt miljarden uit om hoge energierekening te beteugelen

(ANP/BLOOMBERG/AFP) De Italiaanse overheid trekt ruim 3 miljard euro uit zodat huishoudens hun energierekening kunnen blijven betalen. Zonder overheidsingrijpen zouden consumenten deze winter 40 procent duurder uit kunnen zijn voor gas en elektra. De Italiaanse regering heeft om dit te voorkomen ingestemd met een pakket aan maatregelen, met name bestemd voor huishoudens met de laagste inkomens.


ENERGIEBONUS Een van die maatregelen is lagere btw op energie. Ook vervallen netwerkkosten en wat extra moet worden betaald voor andere maatregelen, zoals investeringen in duurzaamheid. Bij de gasrekening schrapt de overheid deze kosten voor iedereen, zowel huishoudens als bedrijven. Voor elektriciteit vervallen ze voor gezinnen en kleine bedrijven. De Italiaanse premier Mario Draghi zei ook dat minder bedeelden een soort energiebonus krijgen. In juni zegde de Italiaanse overheid al 1,2 miljard euro toe om stijgende energieprijzen in toom te houden.

De maatregelen gelden voor het laatste kwartaal van dit jaar, als de wintermaanden zich aandienen en er dus veel meer gestookt gaat worden. De Italiaanse economie is weliswaar bezig aan een flink herstel van de coronacrisis, maar heeft net als andere Europese landen last van stijgende prijzen voor gas en elektriciteit.

Draghi hield eerder op donderdag al rekening met een economische groei van 6 procent in zijn land en beloofde daarnaast om de belastingen niet te verhogen. "We weten nog niet of dit herstel blijvend is", aldus Draghi in een bijeenkomst met zakenlieden. De Italiaanse overheid komt naar verwachting volgende week met nieuwe economische vooruitzichten.

Italië zou hard geraakt kunnen worden door de stijgende energieprijzen. Het land is voor meer dan 70 procent afhankelijk van geïmporteerde energie. Daarvan is 40 procent gas, volgens overheidsgegevens. Italië is de op één na grootste importeur van gas in Europa, na koploper Duitsland.