'Zwangere vrouwen,        pas op met paracetamol'

'Zwangere vrouwen,        pas op met paracetamol'

UTRECHT (ANP) Zwangere vrouwen doen er verstandig aan om tijdens de zwangerschap terughoudend te zijn met het gebruik van paracetamol, benadrukken medicijnwaakhond CBG en bijwerkingencentrum Lareb. "Gebruik paracetamol alleen als het echt nodig is, zo kort mogelijk en in de laagst mogelijke dosering", vat CBG het bestaande advies nog eens samen. Aanleiding is een artikel van een internationale groep van 91 wetenschappers, artsen en andere gezondheidsprofessionals. Zij roepen op tot voorzichtigheid.


Toenemend bewijs duidt erop dat paracetamol invloed zou kunnen hebben op de ontwikkeling van foetussen, waarschuwt de groep onderzoekers in vakblad Nature Reviews Endocrinology. Mogelijk leidt het gebruik van de pijnstiller, die een relatief onschuldig imago heeft, tot een hoger risico op bepaalde afwijkingen, bijvoorbeeld in de hersenen of de voortplantingsorganen. Daar moet dringend meer onderzoek naar worden gedaan, vinden de auteurs.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vindt dat het artikel aansluit op het bestaande advies. "Weeg het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap altijd af tegen de ernst van de klachten", aldus de medicijnwaakhond. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), waar het CBG ook in zit, is de recente studies waar in Nature naar wordt verwezen nog aan het beoordelen.