Voormalig DWK-trainer Mark Faber is de nieuwe bondscoach van de zwemmers.
Voormalig DWK-trainer Mark Faber is de nieuwe bondscoach van de zwemmers. anp / Jeroen Jumelet

Faber nieuwe bondscoach

Ex-DWK'er volgt Marcel Wouda op

AMSTERDAM (ANP) Zwembond KNZB heeft Mark Faber benoemd tot bondscoach van de topzwemmers. 


Faber, al jaren de hoofdcoach op het zogeheten High Performance Centre in Amsterdam, krijgt tot en met de Olympische Spelen van Parijs in 2024 de verantwoordelijkheid over de nationale selectie. Marcel Wouda doet op het andere Nederlandse topsportcentrum voor zwemmers, in Eindhoven, een stap terug en wordt daar projectcoach in plaats van hoofdcoach.

"Met Mark heeft de KNZB een ervaren en bewezen succesvolle coach op deze belangrijke positie gepositioneerd", zegt technisch directeur André Cats. "Mark heeft aangetoond een zwemteam te kunnen begeleiden richting aansprekende mondiale resultaten. Met een grotendeels vernieuwd zwemteam willen we ons de komende jaren nadrukkelijk laten gelden op mondiaal niveau. Een sterke leider is van groot belang op die route naar nieuwe successen."

Faber (48) heeft in Amsterdam onder anderen Kira Toussaint en Arno Kamminga onder zijn hoede. Schoolslagspecialist Kamminga pakte op de Olympische Spelen van Tokio twee zilveren medailles, op de 100 en 200 meter.

"Als bondscoach is Mark verantwoordelijk voor alle senioren nationale selecties en teams die deelnemen in het zwembad en open water. Mark maakt planningen voor de activiteiten, stelt begeleidingsteams samen, doet selectievoorstellen en is eindverantwoordelijk tijdens trainingsstages en toernooien", aldus Cats, die zelf het High Performance Centre in Eindhoven gaat aansturen.

Oud-topzwemmer Wouda was daar hoofdcoach van de ploeg met onder anderen Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk. 


PROJECTEN De 49-jarige Wouda, tussen 2016 en 2020 de bondscoach van de topzwemmers, gaat zich bezighouden met projecten. Eén daarvan is het scouten, opleiden en trainen van wisselslagtalenten, met als doel om op dat onderdeel een medaille te pakken op de Spelen van 2032 in Brisbane. "De nieuwe rol van Marcel is voortgekomen uit de wens die wij al langer hadden om verschillende projecten te starten op onderdelen waar we grote kansen zien, maar onvoldoende tijd voor vrij wisten te maken", aldus Cats.