ggd bus Barneveld
ggd bus Barneveld Erik van 't Land

Vaccinatiegraad in Barneveld omhoog, maar blijft achter

Corona

BARNEVELD De gemeente Barneveld blijft achter bij de rest van Nederland, waar het gaat om het aantal gevaccineerde inwoners. De corona-vaccinatiegraad onder mensen die ouder zijn dan twaalf jaar is in twee weken tijd weliswaar gestegen van 54 naar 64 procent, maar deze is nog altijd lager dan de meeste andere gemeenten.

Landelijk is een kleine tachtig procent van de inwoners boven de twaalf inge├źnt tegen corona. Barneveld is een van de gemeenten met de laagste vaccinatiegraden in het land, samen met gemeenten als Urk, Staphorst en Nunspeet. In de regio is deze ook verreweg het laagst. De vaccinatiegraad in de gemeente Renswoude (67 procent is volledig gevaccineerd) komt in de buurt. De overige omliggende gemeenten blijven ook onder het landelijke gemiddelde: in Scherpenzeel is 70 procent van de inwoners van boven de twaalf jaar gevaccineerd, de gemeenten Ede, Putten en Veenendaal scoren 73 procent, Woudenberg 75 procent, Nijkerk 78 procent en Amersfoort 79 procent. De enige gemeente die boven het landelijke gemiddelde uitkomt is Leusden met 84 procent.

De toename van tien procentpunt in de gemeente Barneveld van het aantal volledig gevaccineerden, is wel vergelijkbaar met de meeste andere gemeenten. De GGD Gelderland-Midden werkt hard om de vaccinatiegraad in deze gemeente omhoog te krijgen. Dit gebeurt onder meer door middel van een corona-prikbus, die tot 14 oktober elke donderdag staat op het parkeerterrein aan de Kapteijnstraat. Hier kunnen inwoners snel en gratis worden gevaccineerd.