Afbeelding
Eigen foto

Eredivisiedebuut voor scheidsrechter Alex Bos

Voetbal

LEUSDEN Het is hem gelukt. Alex Bos maakt vanavond zijn debuut in de eredivisie. De Leusdense arbiter (27) is aangesteld voor de wedstrijd Cambuur tegen Heracles.

Marcel Koch

Bos promoveerde in het voorjaar van 2018 van het talententraject van de KNVB naar de groep masterclass van het betaald voetbal. Niet lang daarna krijgt hij de bekerwedstrijd tussen de amateurs van Noordwijk tegen Sparta Rotterdam toegewezen. In dat duel maakt Bos dusdanig indruk op de aanstellingscommissie uit Zeist dat de Leusdenaar op 5 oktober 2018 op 24-jarige leeftijd zijn debuut maakt in de Keuken Kampioen Divisie met de wedstrijd Volendam-RKC. 

Vanaf dat moment is Bos een vertrouwd gezicht in de eerste divisie van het betaalde voetbal. Ook fungeerde hij al geregeld als vierde official en VAR (Video Assistent Referee).

Bos wordt geboren in het Gelderse Elburg waar hij tot zijn 17de voetbalde bij de plaatselijke SCE. Eenmaal gestopt met voetballen richt hij zich met veel ambitie en gedrevenheid op het fluiten van amateurwedstrijden. Op zijn scooter toert hij van het ene sportpark naar het andere. Bos’ natuurlijke manier van leidinggeven – zonder gebaartjes - valt al snel op bij diens rapporteurs. Via de zaterdag hoofdklasse gaat het naar de derde-en vervolgens tweede divisie. 

In Zeist is men zo tevreden over zijn progressie dat hij overgeheveld wordt naar de masterclass scheidsrechters van het betaalde voetbal. In het regionale sportblad Kei in Sport zegt hij hierover: ,,Een ongelofelijk vet moment. Ik dacht: wow, ik ga betaald voetbal fluiten. Ik ben destijds gaan fluiten omdat ik er lol in had, niet met het idee dat ik later in het betaalde voetbal terecht zou komen. Natuurlijk zag ik mezelf weleens in gedachten als scheids in een volgepakt stadion, maar om nou te zeggen dat het een grote droom was, nee. Feitelijk is het een uit de hand gelopen hobby. Fluiten voelt voor mij niet als werk, maar dat is het natuurlijk wel.’’

Alex Bos is in het dagelijks leven hoofdagent bij de Amsterdamse politie.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?