Een man brengt zijn kind door het water naar de overkant van de oever.
Een man brengt zijn kind door het water naar de overkant van de oever. Epa/allison Dinner

VS-gezant voor Haïti stapt op

24 september 2021 om 09:03

'Massale uitzettingen Haïtianen onmenselijk'

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) Twee maanden na zijn benoeming heeft de speciale Amerikaanse gezant voor Haïti, Daniel Foote, zijn ontslag ingediend. In zijn ontslagbrief uitte Foote felle kritiek op de massale uitzetting van Haïtianen door de regering van president Joe Biden. Het Witte Huis zegt dat Foote nooit eerder zorgen uitte over het beleid.


In de brief aan minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken maakte Foote duidelijk dat hij niet in verband wil worden gebracht met het ,,onmenselijke, contraproductieve besluit van de Verenigde Staten om duizenden Haïtiaanse vluchtelingen en illegale immigranten naar Haïti te deporteren".

Foote wees erop dat Haïti niet in staat is om de duizenden mensen die worden teruggestuurd op te vangen. Hij zei dat er een groot gebrek is aan onder meer voedsel en huizen. Verder waarschuwde Foote dat wanhoop en misdaad in Haïti zullen toenemen door de terugkeer van de ontheemden.


De Amerikaanse autoriteiten zijn afgelopen weekend begonnen met het terugsturen van honderden Haïtianen naar hun land. Duizenden andere Haïtianen zijn overgebracht naar Amerikaanse gevangenissen en opvangcentra. Zij behoorden tot een groep van ongeveer 14.000 migranten die zich onder een betonnen viaduct in Del Rio in Texas hadden verzameld in de hoop asiel te kunnen aanvragen.

De meeste mensen in het kamp zijn Haïtianen, maar er zitten ook migranten uit onder meer Cuba, Peru en Nicaragua tussen. Beelden van grenswachten te paard die teugels als zwepen gebruikten tegen migranten gingen de wereld over.

Het Witte Huis zegt in een reactie het ontslag van Foote "te betreuren". De gezant zou de feiten verdraaien in zijn brief. Hij zou ,,genoeg kans" hebben gehad om zijn zorgen te uiten, maar deze kansen zou Foote volgens het Witte Huis nooit hebben gepakt. De Amerikaanse regering laat ook weten geen paarden meer in te zetten bij Del Rio.