34 procent van de jongeren denkt meer papieren boeken te lezen dankzij het spel.
34 procent van de jongeren denkt meer papieren boeken te lezen dankzij het spel. ANP / Rob Engelaar

'Games combineren met literatuur'

24 september 2021 om 08:33

Proef stimuleert jongeren meer      te gaan lezen

AMSTERDAM (ANP) Door het combineren van gaming en literatuur lijken jongeren te worden gestimuleerd om meer te gaan lezen. Dat melden de verschillende partijen achter de proef Readification.


De pilot Readification werd door de Leescoalitie samen met gameontwikkelaar Ubisoft opgezet. Hiervoor werden nieuwe verhalen geschreven door Ronald Giphart en Margje Woodrow, die zich afspelen in de wereld van het spel Assassin’s Creed Valhalla. De verhalen worden ondersteund met extra visuals, geluidseffecten en videofragmenten. Beide verhalen werden in mei dit jaar gepubliceerd in de Ubisoft Special-app. Ze zijn tot nu toe via de speciale app ruim 75.000 keer gedownload. Van de lezers was ruim 90 procent positief, aldus de initiatiefnemers.

Verder onderzoek onder de doelgroep van jongeren tussen de 15 en 18 jaar, waarvoor 212 jongeren werden gevraagd om de Ubisoft Special-app te downloaden en de verhalen te lezen, wijst uit dat een meerderheid van hen verwacht meer van dit soort verhalen te gaan lezen wanneer die op deze manier worden aangeboden. Vier op de tien jongeren zeggen door de verhalen gestimuleerd te worden meer te gaan lezen. 34 procent van de jongeren denkt ook meer papieren boeken te gaan lezen.

Directeur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek Eveline Aendekerk zegt namens de Leescoalitie dat de resultaten haar verwachtingen overtreffen. De Leescoalitie en Ubisoft kijken nu hoe aan de pilot Readification een vervolg kan worden gegeven. Daarbij wordt gekeken of de verhalen iets korter kunnen, zodat meer jongeren een plezierige leeservaring hebben. Ook wordt bekeken of een soortgelijke pilot ook met andere games kan worden gedaan.