Helmond/Breda

21 september 2021 om 10:09

Brabantse steden willen geen mestfabrieken

(MEDIAWATCH) De provincie Noord-Brabant en Brabantse varkensboeren zijn op zoek naar geschikte locaties voor mestbewerkingslocaties, maar het draagvlak hiervoor blijkt minimaal. Dat meldt NRC op basis van een rondgang langs steden in de provincie.

Op mestbewerkingslocaties kan mest worden omgezet in onder meer korrels, een oplossing voor het mestoverschot en een mogelijke grondstof voor kringlooplandbouw. Maar geen enkele stad zegt een grote mestfabriek te willen verwelkomen, terwijl er voor plaatsing juist naar steden wordt gekeken omdat die vaak grote industrieterreinen hebben.

Een woordvoerder van de gemeente Helmond zegt dat de inwoners van de stad vanaf 2014 al veel stankoverlast ervaren van een mestverwerkingsbedrijf. Zolang er geen maatregelen zijn die de overlast verminderen, is er volgens Helmond geen ruimte voor een extra mestfabriek.

De gemeente Breda vindt dat mest verwerkt moet worden waar het overschot is: in het oosten van de provincie. In Den Bosch twijfelen ze of mestfabrieken nog nodig zijn vanwege de verkleining van de veestapel.


Doetinchem

Ziekenhuistop vangt kwart miljoen euro    na omstreden fusie

(MEDIAWATCH) Het mislukte Achterhoekse fusieziekenhuis Santiz heeft drie ontslagen bestuurders vorig jaar ruim een kwart miljoen aan afkoopsommen betaald, meldt RTL Z. Topman Chrit van Ewijk ontving 174.000 euro. Twee andere bestuurders streken samen ruim een ton op.

Van Ewijk werd in 2015 bestuurder van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Onder zijn leiding fuseerde de zorginstelling een jaar later met Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, tot Santiz. Maar januari vorig jaar moest de ziekenhuis-topman vertrekken, nadat er in Winterswijk hevige onrust was ontstaan over de overheveling van zorg naar Doetinchem. Niet veel later liep de fusie op de klippen.


Urk

Jongeren zeggen sorry tegen overlevende van Holocaust

(ANP) Elf Urker jongeren die zich in nazikleding hadden gestoken, hebben excuses aangeboden aan de 80-jarige Lous Steenhuis-Hoepelman, een overlevende van de Holocaust. De gemeente Urk en het Centrum voor Informatie en Documentatie Israƫl (CIDI) melden dat de jongeren zaterdag in gesprek gingen met de Joodse vrouw die meerdere concentratiekampen heeft overleefd. Ook gaven de jongeren de vrouw een bos bloemen.

Steenhuis-Hoepelman had vorige week opgeroepen tot een gesprek met de jongeren, waarna de Urker geschiedenisdocent Maarten Post de jongeren benaderde. In het gesprek vertelde Steenhuis de jongeren over haar persoonlijke ervaringen in de oorlog.