Londen

21 september 2021 om 09:23

Bitcoin verliest verder aan waarde

(ANP/BLOOMBERG) Cryptomunt bitcoin heeft verder aan waarde verloren nu op de financiële markten sprake is van aanhoudende onrust. De munt zakte in de vroege Aziatische handel met bijna 8 procent tot een niveau van bijna 40.000 dollar (ruim 34.000 euro), om daarna weer iets op te krabbelen. 

Beleggers wegen de risico's af die voortkomen uit de schuldencrisis van Evergrande en de vergadering van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve later deze week. Daar wordt mogelijk meer duidelijk over de afbouw van de coronasteunmaatregelen. De website houdt verschillende platforms in de gaten waarop cryptomunten worden verhandeld. Ook andere munten verloren aan waarde. Zo zakte ether door een verlies van dik 8 procent tot onder de 3000 dollar en cardano speelde het voorbije etmaal zo'n 10 procent van zijn waarde kwijt. De verliezen weerspiegelden volgens kenners de zorgen die in de markt leven.

Cryptomunten als bitcoin bewegen niet altijd mee met het sentiment op de financiële markten. Daarmee kunnen crypto's voor bepaalde beleggers aantrekkelijk zijn als ze risico's van beleggingen willen spreiden. Maar nu de munten steeds meer geïntegreerd raken in de wereldwijde financiële markten, bewegen de munten steeds meer mee met het algehele sentiment dat daar heerst.


Rotterdam

Corporatie Vestia wil vergoeding Barclays wegens miljoenenschade

(ANP) Woningcorporatie Vestia heeft in Londen een rechtszaak aangespannen tegen de Britse bank Barclays wegens het debacle met derivaten. 

Dat schandaal kostte Vestia jaren terug miljarden euro's en nu wil de huisvester de schade verhalen op partijen die de financiële problemen zouden hebben veroorzaakt. Vestia stelt door toedoen van Barclays 279 miljoen euro schade te hebben geleden.

Vestia, destijds de grootste woningcorporatie van Nederland, kwam in 2012 in financieel zwaar weer door grote tegenvallers op derivaten. Dat zijn complexe financiële producten die waren bedoeld om renterisico's af te dekken.

In totaal leed de corporatie 2,5 miljard euro schade, waarna andere woningcorporaties te hulp moesten schieten om Vestia voor een faillissement te behoeden. 

Barclays sloot met Vestia contracten af voor deze derivaten. 

Maar de woningcorporatie stelt in een verklaring dat deze afspraken met de bank helemaal niet gemaakt konden worden. Volgens de wet en de eigen statuten mocht Vestia namelijk alleen actief zijn op het gebied van volkshuisvesting. 

Vestia is al langer bezig schadevergoedingen te halen bij de vermeende veroorzakers van de financiële problemen. 

De Londense afdeling van Citibank betaalde in maart ruim 47 miljoen euro, zonder erkenning van aansprakelijkheid. Accountantsorganisaties KPMG en Deloitte schikten voor 25 miljoen euro.