Nederlanders op La Palma geëvacueerd

21 september 2021 om 09:04

Wegen mogelijk geblokkeerd   door uitbarsting van vulkaan

LA PALMA (ANP) Enkele tientallen Nederlanders die via TUI in een hotel zaten op het Spaanse Canarische eiland La Palma zijn geëvacueerd. Een woordvoerster van de reisorganisatie zegt dat de lokale autoriteiten besloten het hotel te evacueren omdat de toegangswegen geblokkeerd dreigden te raken door de vulkaanuitbarsting op het eiland. Het hotel zelf liep niet direct gevaar.


Via de reisorganisatie zitten er in totaal ongeveer tweehonderd Nederlanders op het eiland. De meeste gasten verblijven in hotels die geen hinder ondervinden van de vulkaanuitbarsting. Het hotel dat geëvacueerd moest worden ligt aan de westkant van het eiland, waar de uitbarsting is.


SNEL VERTREKKEN Een deel van de gasten is ondergebracht in andere hotels op het eiland, en een ander deel is met een ferry naar het naastgelegen eiland Tenerife gebracht. "De reizigers in de hotels aan de andere kant van het eiland hebben vooralsnog geen hinder van de vulkaanuitbarsting en maken hun vakantie gewoon af", laat de woordvoerster weten.

De geëvacueerde hotelgasten moesten snel vertrekken, dus niet iedereen kon op tijd zijn koffers of paspoort pakken. Sommige mensen waren bijvoorbeeld overdag op excursie op een ander deel van het eiland, legt de woordvoerster uit. "We zijn nu aan het regelen dat zij hun spullen terug kunnen krijgen."

De reisorganisatie is nu op zoek naar oplossingen om de mensen die naar huis willen zo snel mogelijk te helpen. "Wij zoeken en onderhouden nu contact met de gasten die hun hotel moesten verlaten", zegt de zegsvrouw. Dat geldt ook voor mensen die met TUI een vakantie gepland hebben in het hotel. "We bellen hen en vragen of ze willen omboeken naar een ander hotel of een ander eiland, of dat ze niet meer willen gaan." De vluchten naar het eiland gaan gewoon door. De reisorganisatie vliegt vooralsnog op woensdag en zondag naar het Canarische eiland.