Mathieu van der Poel bij zijn val tijdens de Spelen in Tokio.
Mathieu van der Poel bij zijn val tijdens de Spelen in Tokio. anp / Robin van Lonkhuijsen

Van der Poel start in wegrace op WK

21 september 2021 om 07:57

'Hij geeft extra dimensie aan ons'

ANTWERPEN (ANP) Mathieu van der Poel start zondag in de wegrace bij de WK wielrennen in BelgiĆ«. 


De renner van Alpecin-Fenix testte zich de afgelopen week, nadat hij anderhalve maand was uitgeschakeld door een rugblessure. Die liep hij op door een val in de mountainbikerace van de Olympische Spelen. Van der Poel heeft bondscoach Koos Moerenhout laten weten fit genoeg te zijn om zondag in Antwerpen te vertrekken.

"Mathieu heeft niet de ideale aanloop naar dit WK gehad, maar hij geeft zeker een extra dimensie aan onze wegploeg", reageerde Moerenhout. "Het vergroot onze kansen op succes dat hij meedoet. Hij is vermoedelijk niet de uitgesproken favoriet vanwege zijn fysieke problemen in de aanloop naar dit WK, maar hij zal zeker een renner zijn waar naar gekeken wordt. Ik ben blij dat hij van start gaat."

Moerenhout was uiteraard verheugd over de toezegging van Van der Poel. "Het is een bericht waar ook ik op zat te wachten. Het is mooi voor ons en mooi voor het evenement. Een ding is zeker: zijn voorbereiding is niet perfect geweest. Maar het feit dat hij meedoet zegt wel iets. Mathieu zou niet starten als hij geen kansen zag. En zijn aanwezigheid geeft onze ploeg bovendien een 'boost'. We worden ook in de breedte sterker en kunnen in de finale meerdere kaarten uitspelen."

Van der Poel (26) keerde terug op de weg op 12 september in de Antwerp Port Epic, een wedstrijd die hij meteen won. Dit weekeinde werd hij achtste in de Primus Classic, gevolgd zondag door de 48e plaats in de Gooikse Pijl. In die laatste koers testte hij zich onderweg, maar liet hij de sprint om de zege lopen.