Ellen van Dijk (midden) pakte de wereldtitel tijdrijden. Ze versloeg Marlen Reusser (links) en Annemiek van Vleuten.
Ellen van Dijk (midden) pakte de wereldtitel tijdrijden. Ze versloeg Marlen Reusser (links) en Annemiek van Vleuten. Epa/olivier Hoslet

Van Dijk zeer emotioneel

21 september 2021 om 07:48

Wielrenster pakt goud op WK-tijdrit in België

BRUGGE (ANP) Er vloeiden tranen toen Ellen van Dijk maandag bij de WK wielrennen besefte dat ze in Brugge opnieuw de beste tijdrijdster van de wereld was geworden. 


"Ik wist niet dat ik zo emotioneel zou zijn", bekende ze niet veel later. "Maar ik had al zo lang de droom om nog eens wereldkampioen te worden." Van Dijk (34) veroverde de wereldtitel al in 2013 in Florence. Op EK's was ze daarna vier keer de beste. Maar op WK's lukte het - vaak op meer heuvelachtig terrein - nooit meer.

In België lag tussen Knokke-Heist en Brugge een parcours zo vlak als een biljartlaken. "Het ging dit jaar ook zo goed, maar steeds was Marlen Reusser me net de baas." De Zwitserse was anderhalve week geleden nog net iets beter dan Van Dijk en veroverde de Europese tijdrittitel. "Ik wist dat ik een goed niveau had, maar ook dat zij goed in vorm was. Ik moest hier de beste tijdrit uit mijn leven rijden."

Dat lukte: Van Dijk, vroeger gestart dan haar concurrentes, hield over ruim 30 kilometer Reusser 10 seconden achter zich. Olympisch kampioen Annemiek van Vleuten werd op 24 seconden derde. Van Dijk moest lang wachten op het eindresultaat. "Het was verschrikkelijk. Iedereen zei dat het goed was, maar was het goed genoeg?" Gezeten in de zogenoemde hotseat zag ze Reusser de beste tussentijden neerzetten. "Het was nagelbijten. Toen Marlen 3 seconden sneller was bij de twee meetpunten onderweg, zag ik het wat somber in. Ik dacht niet dat ze met die vorm nog zou stilvallen."

"Tijdrijden is echt mijn discipline", vertelde ze. "Ik houd ervan met heel mijn hart en dit was echt mijn parcours." Gehinderd door corona werd haar voorjaar niet wat ze er op basis van haar voorbereiding op het seizoen van verwacht had. Van Dijk mikte op deelname aan de Olympische Spelen maar werd niet geselecteerd. Van Vleuten en Anna van der Breggen kregen de voorkeur. "Dat was een ontgoocheling voor me en zorgde er ook voor dat dit WK voor mij hèt doel werd. Ik heb hiernaar toegeleefd en zit nu echt in een flow na vorige week al met die Europese titel op de weg." Op die titel, in het Italiaanse Trente, reageerde ze vol ongeloof. De tijdrittitel in Brugge lag meer voor de hand. "Maar dat het ook echt lukt is een droom die uitkomt."