Ook Frenkie de Jong (links) kon nieuw puntenverlies voor FC Barcelona niet voorkomen.
Ook Frenkie de Jong (links) kon nieuw puntenverlies voor FC Barcelona niet voorkomen. Epa/alejandro Garcia

'Moet ik dan tiki-taka spelen?'

21 september 2021 om 09:31

Barcelona laat opnieuw punten liggen in Spaanse competitie

BARCELONA (ANP) Barcelona heeft in de Spaanse competitie twee punten verspeeld tegen Granada. In Camp Nou kwam de thuisclub niet verder dan 1-1. 


Pas in de slotminuten wist de formatie van trainer Ronald Koeman een nederlaag te voorkomen. Barcelona verloor vorige week thuis in de Champions League van Bayern München (0-3). Vergeleken met het vorige duel in de competitie had trainer Ronald Koeman vier andere verdedigers opgesteld. Domingos Duarte kon daarvan al na een minuut of twee profiteren door Granada op 0-1 te zetten. De Portugees kon vrijstaand inkoppen, na een voorzet van Sergio Escudero.

In de 10e minuut was Jorge Molina dichtbij de 0-2, maar de aanvoerder schoot in kansrijke positie net over het doel van Marc-André ter Stegen.

Daarna kreeg Barcelona een overwicht, maar dat resulteerde in het restant van de eerste helft slechts in een inzet op de paal van Sergi Roberto. Na de hervatting was Luuk de Jong in eerste instantie dichtbij de gelijkmaker, maar hij kopte over. Ronald Araújo slaagde er in de 90e minuut wel in met het hoofd te scoren. Frenkie de Jong en Memphis Depay waren basisspelers bij Barcelona. Luuk de Jong viel meteen na rust in.


TACTIEK Trainer Ronald Koeman van FC Barcelona heeft zich na het teleurstellende gelijkspel tegen Granada (1-1) moeten verdedigen voor de tactiek die hij gebruikte. Koeman besloot in de slotfase, bij een achterstand van 1-0, om de lange verdedigers Gerard Piqué en Ronald Araújo naar voren te sturen om samen met de kopsterke spits Luuk de Jong iets te forceren. "Wat had ik anders moeten doen, tiki-taka spelen?", antwoordde Koeman na de wedstrijd op kritische vragen over zijn aanpak. Barcelona speelde niet het combinatievoetbal waar de club bekend mee is geworden - het zogeheten tiki-taka uit de glorietijd van Xavi, Andrés Iniesta en Lionel Messi - maar ging lange ballen en hoge voorzetten in het strafschopgebied pompen. Het leverde in de laatste minuut zowaar de gelijkmaker van Araújo op.

"We hebben er alles aan gedaan om deze wedstrijd te winnen", zei Koeman. "Maar het Barcelona van vandaag is niet het Barcelona van pakweg acht jaar geleden. Als je kijkt naar de lijst van spelers die ik tot mijn beschikking heb, wat had ik dan nog meer moeten doen? Tiki-taka spelen terwijl er geen ruimte was? Nee, we hebben gedaan wat we moesten doen. De spelers die snelheid hebben en goed zijn in één tegen één-situaties, zijn op dit moment niet beschikbaar", zo doelde Koeman op Ansu Fati en Ousmane Dembélé, die herstellende zijn van blessures. "We hebben Piqué, Araújo en Luuk de Jong voorin gezet. Daar kwam uiteindelijk de gelijkmaker uit."


FLUITCONCERT Desondanks klonk na afloop een fluitconcert in Camp Nou. "De fans zijn ontevreden omdat we niet hebben gewonnen, maar ik denk dat niemand ontevreden kan zijn over de instelling van dit team", aldus Koeman. "Ik ga er nu verder niet op in, omdat ik het gevoel heb dat ik overal over moet discussiëren."