Laura Timmerman pakte de beslissende punten voor de dammers van DES.
Laura Timmerman pakte de beslissende punten voor de dammers van DES. Eip Janssen

Laura Timmerman matchwinner

21 september 2021 om 07:42

DES begint sterk in ereklasse

LUNTEREN DES Lunteren is de nationale damcompetitie in de ereklasse uitstekend begonnen. Tegen CTD uit Arnhem werd een 11-9 zege behaald. Het beslissende punt werd gescoord door Laura Timmerman.


Eip Janssen

Op bord tien trad Paul Wijninga aan tegen Maarten Linssen. Beide spelers begonnen rustig aan hun openingswedstrijd van dit nieuwe seizoen. In een rustige partij kwam er weinig spanning op het bord. Na 52 zetten werd de vrede getekend en werd er remise overeengekomen.

Laura Timmerman speelde tegen één van de twee NK-finalisten van CTD Arnhem. Henk Grotenhuis ten Harkel is de afgelopen seizoenen in bloedvorm en lijkt begonnen te zijn aan zijn tweede jeugd. Op papier dus een zware dobber voor de DES Lunteren-speelster. Timmerman kwam goed uit de opening en kreeg een voordelige stand. Dit werd door haar vakkundig naar de winst gespeeld en zo stond er een 3-1 voorsprong voor DES Lunteren op het bord. 

Henk Klarenbeek kon tegen Niek Smeitink geen vuist maken, het werd remise. Ook bij Mark Sanders tegen Frerik Andriessen werd de partij remise. In een opvallende partij met veel combinatieve wendingen wist Sanders de stand naar remise te spelen. Een keurig resultaat tegen de kopman van Arnhem. Deze remise bracht de tussenstand op 5-3 in het voordeel van DES Lunteren.

Erwin van Hierden speelde op het achtste bord tegen Peter Kort en het werd remise. 

Peter Hoogteijling en Erik van de Weerdhof hadden een spannende opening op het bord wat uitmondde in flankspel. Deze spelvorm, met altijd veel combinatieve wendingen, zorgt voor spectaculair spel. In de partij werd dan ook na een remisecombinatie afgewikkeld naar een puntendeling. Dit zorgde voor een 7-5 tussenstand en steeds meer fans van DES Lunteren begonnen in een stunt te geloven.

Als zevende was Arjen Timmer klaar voor de strijd, ook hier een puntendeling.  Aan bord één speelde Stijn Overeem tegen de andere NK-finalist: Bart Terwel. Het werd ook hier gelijk. Dit zorgde voor een 9-7 tussenstand.


DEBUUT Op bord twee speelde Bert van Harten tegen Thijs Gerritsen. Van Harten maakt dit seizoen zijn debuut in de hoofdmacht. De Bennekomse topper van weleer heeft in het verleden verschillende keren indruk gemaakt achter het dambord. Tijdens de partij kon hij alleen door middel van een list nog een punt uit het vuur slepen, en hij vond die list. Zijn tegenstander liep er met open ogen in, waarna de remise werd geforceerd en het tiende punt voor DES Lunteren werd genoteerd: 10-8. Als laatste was Harmjan Lammers nog bezig tegen Joost Hooijberg. In het late middenspel won Lammers een schijf. Er leek weinig compensatie voor zijn tegenstander, maar deze wist toch nog een remisegaatje te vinden. De schrale troost voor de Lunteraan was dat hij ondanks zijn teleurstellende remise, het elfde punt voor DES binnenhaalde, waarmee de winst binnen was: 11-9. Teamcaptain Erwin van Hierden was tevreden. ,,Deze overwinning is meer dan terecht. Wij zijn geen moment in de problemen gekomen. Laura is met recht de matchwinner van de wedstrijd.''