Afbeelding
Bas Czerwinski

Pro’98: ‘Witte vlekken in onderzoek naar voortgezet onderwijs’

21 september 2021 om 10:37 Onderwijs

BARNEVELD De uitkomsten van het nog lopende behoefte-onderzoek naar voortgezet onderwijs in Barneveld, zullen zeer waarschijnlijk niet volledig zijn, aangezien niet alle omliggende gemeenten meewerken in deze studie. Daardoor mist straks informatie over ouders en leerlingen uit de gemeenten Ede, Leusden, Nijkerk, Renswoude en Putten.

Dat stelt raadslid Frank van der Lubbe (Pro’98), die daarom van het Barneveldse college van burgemeester en wethouders wil weten wat daar aan te doen valt. Het gaat om een behoefte-onderzoek naar gewenste vormen van voortgezet onderwijs, waarvoor de gemeente eind augustus vragenlijsten toestuurde aan ouders van kinderen tussen de tien en twaalf jaar oud. Pro’98 pleit al langere tijd voor dit onderzoek, met name om de behoefte te peilen aan openbaar of humanistisch voortgezet onderwijs in deze gemeente. Deze vorm van voortgezet onderwijs ontbreekt nog. Het onderzoek richt zich meer in algemene zin op de behoefte aan alle soorten voortgezet onderwijs. De uitkomsten gebruikt de gemeente naar eigen zeggen om plannen voor de toekomst van het onderwijs in Barneveld te maken.

OMLIGGENDE GEMEENTEN Over toevoeging van openbaar voortgezet onderwijs in Barneveld wordt al jaren nagedacht. In eerdere studies werd aangegeven dat zo’n nieuwe school een ‘voedingsgebied’ heeft in een straal van zo’n vijftien kilometer rondom de locatie. ,,Dat betekent dat je ook in dat gebied de behoefte moet peilen’’, stelt Van der Lubbe. Te denken valt volgens hem aan leerlingen in dorpen als Lunteren, Renswoude, Achterveld, Nijkerk, Putten, Harskamp en Wekerom. ,,Nu hebben we begrepen dat Barneveld omliggende gemeenten ook wel gevraagd heeft om mee te doen aan dit behoefte-onderzoek, maar alleen Scherpenzeel heeft daar positief op gereageerd. Dat betekent dus dat we straks uit dit onderzoek informatie missen van de dorpen in de andere omliggende gemeenten.’’ 

REGIOFUNCTIE Van der Lubbe wil daarom van het college weten wat dit betekent voor de conclusies die op basis van dit onderzoek getrokken kunnen worden en waarom de andere gemeenten niet mee willen werken. ,,En zijn er wellicht nog andere mogelijkheden om de ouders en leerlingen van omliggende dorpen in andere gemeenten alsnog te bereiken en die informatie mee te nemen?’’  Volgens hem is dat laatste belangrijk, gezien de regiofunctie die een school heeft. ,,Tijdens eerdere discussies over het stichten van een nieuwe middelbare school voor openbaar onderwijs, kregen we bijvoorbeeld het signaal dat er vanuit Achterveld, gemeente Leusden, veel belangstelling zou zijn. Die belangstelling wordt nu niet meegenomen.’’

Van der Lubbe vraagt zich verder hardop af welke conclusies straks uit de uitkomst van dit onderzoek kan trekken en welke vervolgstappen worden genomen. ,,Welke waarde heeft deze uitkomst straks, als niet het gehele voedingsgebied in het onderzoek is meegenomen?’’ Het onderzoek loopt nog de komende tijd. Inmiddels is de vragenlijst door ongeveer 25 procent van de aangeschreven ouders in Barneveld en 20 procent in Scherpenzeel ingevuld en teruggestuurd. Binnenkort stuurt de gemeente ouders die nog niet hebben gereageerd een herinnering.

Wouter van Dijk