Archieffoto van een drugslab, eerder aangetroffen door de politie.
Archieffoto van een drugslab, eerder aangetroffen door de politie. Politie

Barneveld scherpt drugsbeleid aan

20 september 2021 om 10:10 Maatschappelijk

BARNEVELD Burgemeester Jan Luteijn krijgt in de strijd tegen de illegale productie en handel van zowel soft- als harddrugs in de gemeente Barneveld, meer mogelijkheden om krachtig in te grijpen. Met behulp van nieuw beleid moet bovendien een einde komen aan regionale verschillen in de aanpak van drugscriminaliteit.

Dat meldt het Barneveldse college van burgemeester en wethouders. Het gaat binnen het zogeheten ‘Damoclesbeleid’ bijvoorbeeld om uitbreiding van de mogelijkheden om in te grijpen, wanneer gemeente en politie stuiten op een pand waar drugs wordt gefabriceerd, opgeslagen of verhandeld. De burgemeester had al sinds het opstellen van het vorige drugsbeleid uit 2017 de mogelijkheden om drugspanden te sluiten, maar die mogelijkheden worden nu verruimd. Zo kan bijvoorbeeld ook besloten worden een drugspand te sluiten op basis van voorbereidingshandelingen die wijzen op handel in of productie van drugs. Ook wordt in het nieuwe beleid geen onderscheid meer gemaakt tussen huur- en koopwoningen en ook niet tussen particuliere en sociale huur. In het oude beleid werd door de burgemeester niet opgetreden wanneer de overtreding in een sociale huurwoning werd aangetroffen, maar nu geldt voor alle typen woningen hetzelfde regime.

GEEN REGIONALE VERSCHILLEN De nieuwe aanpak moet daarmee niet alleen de burgemeester meer handvatten geven streng op te treden tegen drugscriminaliteit. Een ander voordeel is volgens de gemeente een eenduidige aanpak met andere gemeenten in de regio. ,,Er waren in ons district grote verschillen als het gaat om de toepassing van sluiting van drugspanden. Met een meer eensgezinde aanpak, kunnen we de samenleving laten zien dat we als overheid in de regio samen optrekken met een krachtige aanpak van drugshandel en de daaraan verbonden ondermijnende criminaliteit’’, aldus het college. Bovendien maakt een eenduidig beleid handhaving voor politie gemakkelijker en voorkomt het verschuiving van criminaliteit tussen verschillende gemeenten, is de gedachte.

MEER DRUGSCRIMINALITEIT Een duidelijke en strengere aanpak van drugscriminaliteit is in Barneveld nodig, stelt de gemeente. De afgelopen jaren neemt deze vorm van criminaliteit in deze regio toe, vooral in het buitengebied. Twee jaar geleden werd een groot laboratorium voor de productie van synthetische drugs opgerold aan de Hoevelakenseweg, in het buitengebied van Terschuur. Vlak daarvoor werd een grote hoeveelheid drugsafval (45.000 liter) aangetroffen in het voormalige MOB-complex aan de Garderbroekerweg, in het buitengebied van Voorthuizen. Deze vorm van criminaliteit ondermijnt en ontwricht het openbare leven, de leefbaarheid, de veiligheid en de gezondheid van inwoners, aldus de gemeente Barneveld. ,,Daar komt bij dat productie- en drugshandelpunten in de regel verbonden zijn aan professioneel georganiseerde drugscircuits.’’

Het sluiten van drugspanden heeft binnen het Damoclesbeleid niet alleen tot doel om direct een definitief einde te maken aan de drugsovertredingen. Het zorgt er ook voor dat de woning of het erf niet opnieuw door drugscriminelen gebruikt wordt. Bovendien wordt de eventuele bekendheid van het pand als drugspand doorbroken en wordt een signaal afgegeven richting de criminelen. Voor omwonenden zorgt directe sluiting voor snel herstel van de openbare orde, leefbaarheid en veiligheid, is de gedachte.

Wouter van Dijk