Advies: 'Geef eerst mensen met afweerstoornis een extra coronaprik'

Advies: 'Geef eerst mensen met afweerstoornis een extra coronaprik'

DEN HAAG (ANP) Mensen die een ernstige afweerstoornis hebben, zouden een extra prik tegen het coronavirus moeten kunnen krijgen, adviseert de Gezondheidsraad. Twee doses van het vaccin werken bij hen nog niet genoeg. Het is niet bekend om hoeveel mensen het gaat.

Het is volgens de raad nog niet nodig om anderen al een boosterinjectie te geven. Dat kan nodig zijn als de vaccins na verloop van tijd minder goed beschermen, maar "daarvan is op dit moment nog geen sprake". De bescherming van sommige vaccins tegen infectie zelf daalt weliswaar iets, waardoor de kans bestaat dat mensen die gevaccineerd zijn toch het virus oplopen, maar de bescherming tegen ernstige ziekte en overlijden is "nog altijd onverminderd hoog".

Een extra vaccinatieronde is nodig wanneer de vaccins niet goed meer werken om ernstige ziekte te voorkomen. Daarom zou de overheid zich daar nu alvast op moeten voorbereiden, zegt de Gezondheidsraad.


Ouderenbond ANBO: 'Zorg dat mensen coronabewijs op papier krijgen'

WOERDEN (ANP) Ouderenbond ANBO wil dat mensen die geen smartphone of printer hebben, snel via de overheid een papieren QR-code krijgen. In principe kunnen ze nu al zo'n bewijs krijgen, maar het aanvragen "lukt nog steeds niet altijd", stelt de bond, die "direct actie" van het ministerie van Volksgezondheid wil.

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge kondigen dinsdag in hun persconferentie mogelijk aan dat mensen een coronabewijs nodig hebben om te worden toegelaten tot een café, een concertzaal of een theater. Met zo'n bewijs in de app CoronaCheck kunnen mensen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of dat ze onlangs negatief zijn getest. "Het mag niet zo zijn dat een groep ouderen niet volwaardig mee kan doen aan de samenleving alleen omdat zij geen moderne telefoon hebben", laat ANBO weten.


1777 positieve tests, laagste aantal in       ruim twee maanden

BILTHOVEN (ANP) Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 1777 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor het eerst sinds 5 juli, ruim twee maanden geleden, zijn er minder dan 2000 nieuwe gevallen in een dag tijd. Volgens het RIVM zijn er geen aanwijzing voor een verstoring bij het doorgeven van de testuitslagen.

Het is op zich gebruikelijk dat er op maandagen minder meldingen van positieve tests zijn dan later in de week. Dat komt omdat minder mensen zich in het weekend laten testen. De beide voorgaande maandagen waren er ruim 2100 nieuwe gevallen en de twee maandagen daarvoor ongeveer 2300. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 16.433 meldingen van positieve tests.