De Israëlische premier Naftali Bennett (links) en de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi.
De Israëlische premier Naftali Bennett (links) en de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. Epa/egyptian Presidency Handout Handout Editorial use Only/no Sales

Israëlische premier bezoekt Egypte

Mogelijk stap richting hervatting vredesproces

CAÏRO (ANP/RTR) De Israëlische premier Naftali Bennett heeft gisteren in Egypte gesproken met president Abdel Fattah al-Sisi. Naast de onderlinge relatie kwam ook de Palestijnse kwestie aan de orde tijdens het eerste bezoek van een Israëlisch regeringshoofd aan Egypte in tien jaar.


Al-Sisi nodigde Bennett, die een uiterst rechtse partij leidt, vorige maand uit. De gesprekken in de badplaats Sharm el-Sheikh in de Sinaï moeten volgens het kantoor van de president een weg vooruit vinden in het lamgeslagen vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. De Palestijnse president Mahmoud Abbas was onlangs in Caïro voor gesprekken met al-Sisi.

,,We hebben de basis gelegd voor een diepe verbinding voorwaarts", zei Bennett voor hij in het vliegtuig terug naar Israël stapte. Al-Sisi benadrukte in een verklaring de Egyptische inspanningen bij het rustig houden van de Gazastrook en het belang van wederopbouw in het kleine en overbevolkte Palestijnse gebied. Hij bevestigde steun voor vrede in het Midden-Oosten gebaseerd op een tweestatenoplossing.

De vredesgesprekken liggen stil sinds 2014 en er is volgens analisten geen reden om aan te nemen dat ze snel worden hervat. Bennett is tegen een Palestijnse staat.


De situatie in de Gazastrook komt zeker aan de orde. Egypte hielp in mei een staakt-het-vuren te bewerkstelligen na elf dagen oorlog tussen Israël en Hamas, dat de aan Egypte grenzende strook bestuurt. Het bestand is fragiel, getuige recente raketbeschietingen van Palestijnse militanten en Israëlische luchtaanvallen. Egypte zou indirecte onderhandelingen tussen beide partijen over een gevangenenruil aan het voorbereiden zijn.

De grensovergang bij Taba in de Sinaï-woestijn, in de buurt van het Israëlische Eilat, is gisteren helemaal opengegaan, de coronamaatregelen zijn daar opgeheven. De Egyptische vliegtuigmaatschappij Egyptair gaat volgens bronnen vanaf volgende maand meerdere keren per week vliegen tussen Cairo en Tel Aviv.

Egypte was in 1979 het eerste Arabische land dat een vredesakkoord met Israël tekende, maar de relatie is altijd onderkoeld gebleven.