'Misbruikzaak tegen prins mogelijk niet wettig'

'Misbruikzaak tegen prins mogelijk niet wettig'

NEW YORK (ANP/RTR)  De advocaat van de Britse prins Andrew heeft maandag tijdens een hoorzitting ontkend dat zijn cliĆ«nt een minderjarige vrouw heeft misbruikt. 


Volgens de advocaat, Andrew Brettler, is de civiele rechtszaak die de vrouw heeft aangespannen in New York daarnaast mogelijk niet rechtsgeldig. De prins is aangeklaagd door Virginia Giuffre, die zegt dat hij zich herhaaldelijk aan haar heeft vergrepen toen ze 17 jaar oud was.

Tijdens de telefonische hoorzitting zei Brettler dat Giuffre in 2009 een regeling heeft getroffen in een aparte rechtszaak. Daarmee zou ze hebben ingestemd dat ze niet langer het recht had de prins aan te klagen. ,,De aanklager heeft een regeling getroffen waarmee de hertog van York en anderen worden ontzien van mogelijke aansprakelijkheid", aldus de advocaat, die vanuit Los Angeles inbelde. ,,Dit is een ongegronde, niet-levensvatbare en mogelijk onwettige rechtszaak".

Ook zou Giuffre prins Andrew niet rechtmatig hebben gedagvaard. Zo zouden de papieren van de dagvaarding bij een politieagent die het huis van de prins bewaakte, zijn afgegeven. De advocaat van de vrouw stelt dat de papieren wel op de juiste manier zijn overhandigd.

De nu 38-jarige Giuffre beweert dat de zoon van de Britse koningin Elizabeth haar ruim twintig jaar geleden heeft misbruikt, rond dezelfde tijd dat ze ook door de omstreden zakenman Jeffrey Epstein seksueel werd misbruikt. De prins ontkent de beschuldigingen aan zijn adres.

De volgende zitting in de zaak staat gepland voor 13 oktober.