'200 miljoen verhuizingen door klimaatverandering in 2050?'

'200 miljoen verhuizingen door klimaatverandering in 2050?'

WASHINGTON (ANP/DPA) Als een gevolg van de klimaatverandering hebben in 2050 wereldwijd mogelijk zo'n 216 miljoen mensen, uit zes verschillende regio's, hun huis verlaten. Dat staat in een rapport dat de Wereldbank maandag heeft gepubliceerd. In het onderzoek is gekeken naar verhuizingen van mensen binnen hun eigen land.


Het rapport is een vervolg op een analyse uit 2018, waarbij werd gekeken naar de Sub-Sahara, Zuid-Azië en Latijns-Amerika. In de nieuwe analyse zijn ook verschillende andere regio's in Azië en de Stille Oceaan, Oost-Europa en Noord-Afrika meegenomen. De voornaamste redenen om binnen het eigen land te verhuizen zullen onder meer de beschikbaarheid van water en stijgende zeespiegels zijn.

Volgens de Wereldbank kan "aan klimaat gerelateerde migratie de komende dertig jaar escaleren". Daarbij zullen de armste en meest kwetsbare regio's het hardst worden geraakt. De Sub-Sahara in Afrika kan volgens het rapport rekenen op mogelijk 86 miljoen klimaatmigranten in 2050, Oost-Azië en de Stille Oceaan op 49 miljoen en Zuid-Azië tot 40 miljoen.

Het is volgens de onderzoekers nog niet te laat om in te grijpen.