'Britse 50-plussers kunnen vanaf herfst derde prik halen'

'Britse 50-plussers kunnen vanaf herfst derde prik halen'

LONDEN (ANP) In het Verenigd Koninkrijk kunnen mensen die ouder zijn dan 50 jaar vanaf de herfst een derde vaccinatie tegen het coronavirus krijgen, melden Britse media als The Times en Sky News.

 

Zorgmedewerkers, mensen met een zwakke gezondheid en 80-plussers zijn als eerste aan de beurt, daarna wordt net als met de eerste doses vaccin in leeftijd naar beneden gewerkt. De prik wordt zes maanden na de tweede inenting gegeven.


De verwachting is dat premier Boris Johnson de boostervaccinatie dinsdag bekendmaakt, als hij een routekaart onthult voor de bestrijding van het virus in het najaar. In het Verenigd Koninkrijk is veel angst voor een nieuwe golf aan besmettingen als de weerstand van mensen minder wordt in de winter.

Het medische vakblad The Lancet publiceerde gisteren een artikel van achttien onderzoekers waarin staat dat er geen bewijs is dat een derde prik helpt. Volgens de onderzoekers biedt een booster geen betere bescherming dan de eerste twee prikken al doen. In meerdere onderzoeken staat dat de effectiviteit van het vaccin in de loop van de tijd in kleine mate kan afnemen voor de Delta-variant van het coronavirus.