François Boulangé presenteerde 2043 afleveringen van Lingo, van 1992 tot 2000.
François Boulangé presenteerde 2043 afleveringen van Lingo, van 1992 tot 2000. ANP Kippa

'Er was maar één echte Mister Lingo'

François Boulangé (67) overleden

DEN HAAG (ANP) Voormalig Lingo-presentator François Boulangé is afgelopen zaterdag op 67-jarige leeftijd overleden. Hij stierf na een kort ziekbed. Dat heeft zijn familie via Omroep MAX bekendgemaakt. Boulangé produceerde voor de omroep recent nog het programma Pubquiz.


De familie neemt vrijdag in besloten kring afscheid van Boulangé. De familie hoopt dit "in privacy en rust" te kunnen doen.

Boulangé was in 1992 voor het eerst te zien als presentator van Lingo, als de opvolger van presentator Robert ten Brink. Het betekende zijn doorbraak bij het grote publiek. In totaal presenteerde Boulangé 2043 afleveringen van het spelletjesprogramma. In juli 2000, toen Lingo van de VARA verhuisde naar de TROS, stopte hij ermee. De laatste jaren was hij niet veel meer op televisie te zien. Wel deed de tv-maker in 2016 nog mee aan de populaire kennisquiz De Slimste Mens, waar hij vierde werd.


GEVOEL VOOR HUMOR Robert ten Brink prijst Boulangé als een "leuk, lief mens met een geweldig gevoel voor humor". "Hij vond spelletjes geweldig", herinnert Ten Brink zich. "Bij de eerste uitzendingen ging hij avondenlang met de kandidaten oefenen omdat hij wilde dat ze heel goed beslagen ten ijs kwamen en geen fouten zouden maken tijdens de uitzending." De presentator van toen herinnert zich de eerste opnames nog als de dag van gisteren. "Het was uniek dat we een quiz maakten waar een computer bij werd gebruikt. De eerste opnamedag liep meteen in de soep omdat die computer vastliep." Toen Ten Brink na twee seizoenen stopte met Lingo, konden producent IDTV en de VARA geen goede opvolger vinden. Uiteindelijk kwamen ze uit bij Boulangé die vanaf het begin als producent bij het programma was betrokken. "Er is wat mij betreft maar één echte Mister Lingo, en dat is François", aldus Ten Brink.