Grote staking in kinderopvang

Grote staking in kinderopvang

DEN HAAG (ANP) Medewerkers van de kinderopvang gingen dinsdag opnieuw staken tegen de hoge werkdruk in hun sector. Aan de actie deden volgens vakbond FNV werknemers van 660 kinderopvanglocaties uit het land mee. 


De bond verwachtte dat veel van die locaties volledig zouden sluiten. Ouders moesten daardoor opvang elders moeten regelen voor hun kind.

FNV rekende erop dat minimaal 4000 stakers naar het Malieveld in Den Haag zouden komen. In Assen en Weert waren kleinere bijeenkomsten. Daar verwachtte de bond enkele honderden werknemers uit de sector. Het is de tweede landelijke staking van de kinderopvangsector dit jaar. In juli werd ook al een nationale actiedag gehouden, waar volgens FNV 3000 medewerkers aan meededen. De actievoerders eisen dat de werkgevers meer doen om op korte termijn de werkdruk te verlagen. Volgens FNV zou dat bijvoorbeeld kunnen door groepshulpen aan te nemen. De pedagogisch medewerkers moeten wat de bond betreft "hun tijd daadwerkelijk aan de kinderen kunnen besteden in plaats van aan administratie of de vuile vaat". Er is ook veel onvrede over de hoge mate van flexibiliteit die van hen wordt geƫist.