2019-08-08 15:16:09 ERICHEM - Wijnboer Diederik Beker aan het werk in zijn wijngaard. Het warme zomerweer zorgt naar verwachting voor een heel mooi wijnjaar. De Nederlandse wijnboeren verheugen zich op een mooie oogst. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
2019-08-08 15:16:09 ERICHEM - Wijnboer Diederik Beker aan het werk in zijn wijngaard. Het warme zomerweer zorgt naar verwachting voor een heel mooi wijnjaar. De Nederlandse wijnboeren verheugen zich op een mooie oogst. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN anp / Robin van Lonkhuijsen

Nederlandse wijnboeren doen het steeds beter

Nederlandse wijnboeren doen het steeds beter

DEN HAAG (ANP) Door de toename van het aantal druiventelers wordt op Nederlandse bodem steeds meer wijn geproduceerd. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) laten zien dat de wijnproductie in de laatste vijf jaar met 82 procent is gestegen. In 2018 bijvoorbeeld ging het om 950.000 liter.

Daardoor is het bij slijterijen en wijnspeciaalzaken steeds vaker mogelijk te kiezen voor een Nederlandse Pinot Noir of Riesling. De wijn staat volgens Dik Beker van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) internationaal goed aangeschreven. "Maar om internationaal door te breken wordt te weinig geproduceerd."
De toename van het aantal druiventelers is sinds 2016 het grootst in Zuid-Holland. Door het beschikbaar komen van grond nam het aantal druiventelers toe met twaalf, een stijging van 300 procent. Gelderland heeft de meeste druiventelers: 46. Limburg volgt met 27. Utrecht telt drie wijngaarden.