Sporting-supporters hopen op winst van hun club morgen op Ajax.
Sporting-supporters hopen op winst van hun club morgen op Ajax. Epa/rodrigo Antunes

Chaos vaak troef bij Sporting

Ajax stuit op Portugese topclub

LISSABON (ANP) Daar staat Marco van Basten dan in het voorjaar van 2011, met een groen-witte sjaal van Sporting Portugal om zijn nek. 


Zichtbaar ongemakkelijk met dolenthousiaste fans om zich heen. Helemaal goed voelt het niet. Had hij zich wel moeten laten strikken door Bruno de Carvalho, die met de belofte hem hoofdtrainer te maken voorzitter dacht te worden?

"Leuk om hier te zijn", stamelt de voormalig beste voetballer van wereld terwijl er microfoons rond zijn kin bungelen. "Er staat hier een mooi stadion. Dit is een grote club. Hopelijk krijgen we de mogelijkheid om Sporting terug aan de top te brengen."

Van Basten weet zich geen raad om aan de chaos te ontsnappen. Even later zit hij in een restaurant met Frank Rijkaard, die trainer van Sporting wordt als José Dias Ferreira als voorzitter wordt verkozen. Perry Overeem, de zaakwaarnemer van beide oud-topvoetballers, eet ook mee. "Als je dan toch verliest, dan kan je beter van een goede vriend verliezen", houdt hij de twee kandidaten voor.

Een week later wordt duidelijk dat zowel De Carvalho als Ferreira de verkiezingen heeft verloren van Godinho Lopes. Twee jaar later moet Lopes alsnog plaatsmaken voor De Carvalho. Welkom bij Sporting. Altijd onrust, steeds weer een nieuwe preses of trainer.

Sporting, woensdag de eerste tegenstander van Ajax in de groepsfase van de Champions League, staat garant voor chaos in de overtreffende trap. De club heeft ook een jeugdopleiding waar je u tegen zegt. Cristiano Ronaldo en Luis Figo leerden er voetballen, net als Ricardo Quaresma, Paulo Futre, Simão, João Moutinho, oud-Ajacied Dani, Nani en vele andere Portugese internationals die het Oranje en Nederlandse clubs lastig hebben gemaakt. Zakaria Labyad, Khalid Boulahrouz, Peter Houtman, Stijn Schaars, Stan Valckx, Ricky van Wolfswinkel, Marvin Zeegelaar en Luc Castaignos speelden ook voor Os Leões (De Leeuwen). Evenals Bas Dost van 2016 tot 2019. Na de eerste landstitel in negentien jaar van vorig seizoen is het op dit moment relatief rustig bij Sporting. Al had de scheidsrechter zaterdag nog wel dertien kaarten nodig om het duel met FC Porto te leiden. Ajax weet wat het te doen staat.