'Hebben boeren nog rechten?'

14 september 2021 om 10:32

Kamer reageert verontwaardigd op stikstofadvies landsadvocaat

DEN HAAG (ANP) Het advies van de landsadvocaat om vergunningen van boeren in te trekken om de stikstofcrisis aan te pakken, kan op verontwaardigde reacties uit de Tweede Kamer rekenen. Maar sommige parlementariërs hebben wel begrip voor het advies, dat dinsdag op straat kwam te liggen.


"Kom op mensen. Zo gaan we toch niet met elkaar om", zegt CDA-Kamerlid Derk Boswijk op Twitter. "Stikstofuitstoot moet omlaag, eens. Maar maak gebruik van autonome krimp die al bestaat, versnel die met aantrekkelijke regelingen."

Volgens GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet volgt "dit paniekadvies" op "tweeënhalf jaar niets doen". De Raad van State oordeelde in mei 2019 immers al dat de oude stikstofaanpak te weinig doet om de natuur te beschermen. Volgens haar moet er snel wat gebeuren "om de natuur te redden. We kunnen geen dag langer wachten op een nieuw kabinet".

VVD-Kamerlid Thom van Campen noemt het een "wedstrijdje ‘wie heeft de grootste gereedschapskist’". Dat "brengt stikstofoplossingen absoluut niet dichterbij", aldus de liberaal. "Die oplossing mag niet eenzijdig van de staat komen. Daarbij is iedereen nodig: boeren, natuurorganisaties en de industrie en zeker geen onruststokerij."


ONMIDDELIJK ONTSLAGEN "Hebben boeren nog rechten!?" vraagt SGP'er Roelof Bisschop zich af. "Niet als het aan de landsadvocaat ligt blijkbaar. Als we kwaad met kwaad zouden willen vergelden, zou hij onmiddellijk ontslagen worden."

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot denkt "dat er steeds meer steun komt voor het idee dat je echt moet ingrijpen. Als het nodig is, dan is dit kennelijk ook een optie", zegt hij over het eventueel intrekken van vergunningen. "Het werd ook al genoemd in eerdere rapporten." Volgens De Groot is duidelijk dat veel meer stappen nodig zijn om te voorkomen dat de natuur verder achteruitgaat. Ook om de vergunningverlening voor bijvoorbeeld bouwprojecten weer op gang te brengen. "Je moet doen wat nodig is. Als het nodig is, dan zul je ook impopulaire maatregelen moeten nemen", vindt hij.

Wat de D66'er betreft staat vrijwilligheid wel voorop.