Zelftest en app voor kind met darmziekte

14 september 2021 om 09:19

GRONINGEN (ANP) Kinderen met chronische darmziekten kunnen met een thuistest en een bijbehorende app zelf meten hoe (on)gezond hun poep is. Daardoor hoeven ze minder vaak voor controle naar het ziekenhuis. Het UMC Groningen, dat de test heeft ontwikkeld, ziet niet alleen voordelen voor de jonge patiƫnten, maar ook voor de eigen organisatie. Door het systeem wordt immers schaarse ziekenhuiscapaciteit bespaard.


Het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG gaat het thuissysteem aanbieden aan alle circa 150 kinderen die daar onder behandeling zijn voor een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Zij gaan tot nog toe eens in de drie maanden op controle. Die afspraken worden vaak lang van tevoren gemaakt. "Daardoor komen ze best vaak op het verkeerde moment", legt een woordvoerster van het academische ziekenhuis uit.

In het ideale geval gaat een patiƫnt naar het ziekenhuis op het moment dat de ziekte 'opvlamt' en juist niet als de ontsteking onder controle is. Met thuismonitoring wordt precies dat doel bereikt. De uitdaging was om een systeem te maken dat net zo goed werkt als de poliklinische controles. Dat is volgens het UMCG gelukt.

Het systeem, dat Flarometer heet, bestaat uit twee onderdelen. Het eerste is een zelftest, een staafje dat regelmatig in de ontlasting moet worden gestoken. De test meet de hoeveelheid van het eiwit calprotectine. Hoge waarden duiden erop dat in het maag-darmkanaal meer ontstekingscellen aanwezig zijn.