Turnster Biles getuigt over falen FBI

14 september 2021 om 09:25

WASHINGTON (ANP) Veelvoudig olympisch kampioene Simone Biles is een van de turnsters die deze week getuigt voor een commissie van de Amerikaanse Senaat die onderzoek doet naar het falen van de FBI in de zaak rond Larry Nassar. De voormalig arts van gymnastiekbond USA Gymnastics is inmiddels veroordeeld voor seksueel misbruik van veelal jeugdige turnsters. Afgelopen zomer verscheen er een rapport van inspecteur Michael Horowitz van het Amerikaanse ministerie van justitie waarin te lezen was dat het FBI-bureau in Indianapolis "niet met de grootste ernst en urgentie op de beschuldigingen van Nassar heeft gereageerd".

Onder de (oud-)turnsters, die worden gehoord in de zaak rond de arts die werd veroordeeld tot 175 jaar celstraf, bevinden zich ook McKayla Maroney, Maggie Nichols, en Aly Raisman. Zij behoren tot de honderden slachtoffers van Nassar die jarenlang zijn gang kon gaan.

Het onderzoek naar Nassar begon in 2015. Door de talrijke fouten, zo concludeerde het rapport, kon het seksueel misbruik maandenlang voortduren.