Afbeelding
anp / Robin van Lonkhuijsen

Lokaal Belang klaagt: weer geen debat over wind

14 september 2021 om 09:45 Politiek

BARNEVELD Oppositiepartij Lokaal Belang is ontevreden dat een raadsmeerderheid in Barneveld een debat over windenergie vooralsnog afhoudt.

De partij stelde de collega-fracties onlangs voor de derde keer voor om het politiek gevoelige onderwerp te agenderen voor een vergadering. Dit gebeurde eerder in mei en in juli, toen de fractie brieven van lokale actiecomités tegen windenergie en een Raad van State-uitspraak over windturbines met de raad doorspreken. Een meerderheid in de agendacommissie meende echter dat behandeling te vroeg kwam: naar verwachting bespreekt de raad eind dit jaar de zogenoemde Structuurvisie Wind, waarin het haar beleid met betrekking tot windenergie vaststelt. Bij dat debat kan alle betrokken informatie worden betrokken, vond de meerderheid.

Begin september vond de partij opnieuw dat een apart debat gerechtvaardigd was, naar aanleiding van een brief waarin Actiecomité Voorthuizen Windmolens NEE onthulde dat er ‘gevorderde gesprekken’ plaatsvonden over twee windenergie-initiatieven op Harselaar: langs de Esvelderbeek en nabij Bosch Beton. Dit viel op, omdat de gemeente Barneveld in de periode daarvoor meermaals stelde dat er - zolang er gewerkt werd aan de Structuurvisie Wind - geen concrete gesprekken over windprojecten plaatsvonden. Ondertussen presenteerde het college eerder deze maand een concept-structuurvisie, waarin de driehoek A1-Spoor-Vink is aangewezen als dé locatie waar windturbines gewenst zijn. Naar verwachting stelt de raad dit eind dit jaar vast.

De agendacommissie wees het debatverzoek van Lokaal Belang opnieuw af. Uit onvrede hierover stelt fractievoorzitter Mijntje Pluimers nu schriftelijke vragen aan het college van b. en w.. ,,Wij vinden het onbegrijpelijk dat een raad de winddiscussie voor zich uitschuift, terwijl er zoveel aanleiding is vanuit zowel inwoners als landelijk”, stelt ze daarin. Pluimers wil opheldering over de status van de beide windprojecten en mogelijk andere initiatieven: zijn er nu wel of geen gesprekken geweest? Ze neemt de zaak hoog op en vraagt per windplan een uitvoerig overzicht van gespreksdata, notulen, verslagen en afspraken met potentiële initiatiefnemers.

Tevens wil Pluimers meer weten over de rol van het ‘gewaardeerde’ collega-raadslid Theo Bos (VVD). Die erkende tegenover deze krant dat hij mede-initiatiefnemer was van het plan langs de Esvelderbeek, maar dat hij zich onlangs heeft teruggetrokken. Pluimers vraagt sinds wanneer het college op de hoogte was van zijn betrokkenheid bij dit initiatief.

Tenslotte wil ze weten hoe het college aankijkt tegen de uitspraak van de Raad van State in juni. Die oordeelde dat het kabinet een nieuwe milieubeoordeling moet maken voor nieuwe windparken. De Nederlandse overheid maakte ooit vaste normen voor de maximale hoeveelheid geluid en slagschaduw, maar die zijn nooit beoordeeld. Gemeenten kunnen nu geen besluiten nemen over nieuwe parken, tenzij ze eigen milieunormen stellen en die goed motiveren. Pluimers wil onder meer weten of Barneveld dit inderdaad gaat doen. Gezien de uitspraak vindt ze dat het college een pas op de plaats moet maken met de structuurvisie. En ze vreest dat, als b. en w. dit niet doen, de visie niet ‘Raad van State-proof’ zal zijn. ,,Bent u zich bewust dat u, door geen pas op de plaats te maken (...), veel extra maatschappelijke onrust, onzekerheid en frustratie in de samenleving teweegbrengt? Is dat wat u voor ogen hebt?”

ChristenUnie-raadslid Lukas Scheijgrond reageert dat de discussie over wind de afgelopen periode al heel vaak gevoerd is in de politieke arena. ,,Ook op verzoek van het Actiecomité hebben we hier al verschillende keren uitvoerig met elkaar over gesproken. Los daarvan is het college ook het gesprek aangegaan met inwoners. We kunnen niet hier maar aandacht aan blijven besteden, ten koste van andere onderwerpen die ook de aandacht verdienen.” Hij voegt toe het met Lokaal Belang eens te zijn, dat de Barneveldse plannen voor windmolens ‘Raad van State-proof’ moeten zijn.

Jannes Bijlsma