Afbeelding
Freek Wolff

‘Inwoners Ede-Zuid moeten 82 keer de wereld rond bij sluiting overweg Kerkweg’

13 september 2021 om 15:00 Verkeer en vervoer

EDE Wanneer volgens plan de spoorwegovergang Kerkweg volgende maand wordt afgesloten, moeten de gebruikers, met name inwoners van Ede-Zuid, een omweg volgen met een gezamenlijke lengte van 3,3 miljoen kilometer. Dat komt neer op 82 rondjes om de wereld per jaar. Dat hebben de indieners van een motie uitgerekend. 

Deze motie van Democratische Kiezers Ede, ondersteund door Burgerbelangen, fractie Wijnsouw, EdeNu en SGP, komt donderdag 16 september in een oordeelvormende vergadering van de raad ter sprake. De indieners vragen het college een plan uit te werken voor een alternatieve verbinding tussen Ede-Zuid en -Noord ter hoogte of in de buurt van de Kerkweg. De voorgenomen sluiting van de spoorwegovergang zou uitgesteld moeten worden tot eind dit jaar ,,en zo mogelijk tot er een alternatief is gerealiseerd.”

BELANGRIJKE ROUTE De indieners van de motie stellen dat de Kerkweg al sinds de aanleg van het spoor een vrije doorgang tussen Zuid en Noord verleent en een belangrijke route is die Zuid met het centrum en de voorzieningen aan de noordkant van het spoor verbindt. Geconstateerd wordt dat vanwege de invoering van het programma hoogfrequent spoor de sluiting van de spoorwegovergang Kerkweg onvermijdelijk is. Zonder alternatief dwing dit echter de bewoners om een omweg te volgen.

DRUKTE Uit een rapportage blijkt dat de huidige alternatieve routes de meest drukke wegen van Ede betreffen die nu al, met name in de spits, te weinig capaciteit hebben en dat dit met de aanleg van de Parklaan niet minder zal worden. ,,Door de omleiding van verkeer dat nu via de Kerkweg rijdt, zullen de alternatieve routes nog veel drukker worden, waardoor de reistijd voor alle gebruikers van bijvoorbeeld ook de Klinkenbergerweg langer zal worden.”

Ook vinden de indieners van de motie dat te weinig tegemoet is gekomen aan de bezwaren die inwoners hebben geuit tegen sluiting van de spoorwegovergang. Vorige week werd aan het college een door circa 2300 mensen ondertekende petitie aangeboden. Als mogelijke alternatieven worden genoemd de aansluiting van de Verlengde Blokkenweg op de Koepeltunnel of plaatsing van een extra tunnel. Eerder werd een geplande tunnel geschrapt vanwege de hoge kosten en de coronacrisis.

door Gerard van Wijk