Het gebouw van Fort33. Op de plek waar nu de tent staat, zou de nieuwbouw voor Scholden in de Kunst moeten komen.
Het gebouw van Fort33. Op de plek waar nu de tent staat, zou de nieuwbouw voor Scholden in de Kunst moeten komen. Daan Bleuel

Fort33 en Scholen in de Kunst willen samen verder in één gebouw

13 september 2021 om 13:28 Maatschappelijk

LEUSDEN Fort33, Scholen in de Kunst hebben vlak voor het zomerreces een intentie-overeenkomst getekend die moet leiden tot vergaande samenwerking en integratie van de activiteiten in één gebouw. Ook de gemeente ondertekende de overeenkomst als belanghebbende.

Feitelijk komt het erop neer dat de ‘muziekschool’, die nu nog aan de Eikenlaan is gevestigd, op termijn verhuist naar Fort33, nabij het Burgemeester Buiningsportpark. De bestaande bebouwing zal hiervoor moeten worden aangepast.

UITBREIDING Uitgangspunt voor het maken van de samenwerkingsplannen is dat het bestaande gebouw van Fort33 zodanig wordt uitgebreid dat Scholen in de Kunst er haar lesprogramma’s kan gaan draaien. Hoewel muziekonderwijs de hoofdmoot vormt van het Leusdense aanbod van Scholen in de Kunst, worden er -volgens de site van SidK- bijvoorbeeld ook musicallessen en tekenlessen gegeven. 

In het voorkeursscenario moet er een uitbouw komen op de plek van de huidige fietsenstalling bij Fort33. Die uitbouw moet twee verdiepingen gaan tellen. Dat scenario heeft volgens het college van B&W de voorkeur boven andere varianten de ook onderzocht zijn. Zo heeft een architect ook gekeken naar de mogelijkheden om de activiteiten van Scholen in de Kunst in het bestaande gebouw onder te brengen. Een andere mogelijkheid was de uitbouw te beperken tot één etage op de begane grond. Beide varianten bleken niet de voorkeur van de betrokken partijen te hebben. 

AFSTOTEN De verhuizing van Scholen in de Kunst naar Fort33 heeft voor de gemeente als voordeel dat het de accommodatie aan de Eikenlaan, waar Scholen in de Kunst nu gehuisvest is, kan afstoten. ,,In het accommodatiebeleid van de gemeente is aangegeven dat het pand aan de Eikenlaan niet als ‘primair vastgoed’ wordt gezien’’, aldus het college. Om die reden heeft het college verhuizing van Scholen in de Kunst gestimuleerd. 

In eerste instantie was het de bedoeling Scholen in de Kunst een plekje te geven in de nieuwbouw van de basisscholen Hobbit en Het Kompas (voorheen: De Groenhorst) in de wijk Groenhouten. Nieuwbouw van die accommodatie gaat dezer dagen van start. Die plannen bleken uiteindelijk niet haalbaar. 

ADDER ONDER HET GRAS Er zit nog wel een financiële adder onder het gras die met name voor Fort33 en Scholen in de Kunst voor hoofdbrekens kunnen zorgen. Zo schrijft het college in de toelichting op het besluit om de de intentie-overeenkomst mede te ondertekenen, dat beide organisaties er rekening mee moeten houden dat de gemeentelijke subsidiestroom gelijk blijft. Omdat tegelijk de huur van de nieuwe accommodatie omhoog zal gaan (om de investering in de nieuwbouw te dekken), zullen Fort33 en SidK plannen moeten maken om het gat in de exploitatie te dekken. 

Verder laat het college tussen neus en lippen door weten dat de globale schetsen en berekeningen op de achterkant van een sigarenkistje wellicht alweer achterhaald zijn, omdat de bouwkosten de afgelopen maanden flink zijn gestegen. 

GEBREK AAN MENSKRACHT Ook signaleert de gemeente dat gebrek aan beschikbare menskracht bij Fort33 en Scholen in de Kunst ertoe kan leiden dat het maken van plannen om de wensen concreet te maken vertraging kunnen oplopen. ,,Hiermee bestaat het risico dat partijen hun motivatie verliezen’’, stelt het college enigszins bezorgd vast. 

De gemeente wilde niet inhoudelijk reageren op vragen van deze krant over de financiële gevolgen van de plannen. Dat heeft volgens een woordvoerder onder meer te maken met het gevaar dat de onderhandelingspositie van de gemeente bij een aanbesteding verzwakt. 

door Daan Bleuel

Het gebouw aan de Eikenlaan waar Scholen in de Kunst nu nog zit.