De Surinaamse president Chan Santokhi ziet 'diversiteit als kracht van de samenleving'.
De Surinaamse president Chan Santokhi ziet 'diversiteit als kracht van de samenleving'. anp / Ranu Abhelakh

'Diversiteit kracht samenleving'

10 september 2021 om 19:43

Surinaamse president houdt Kom-lezing

AMSTERDAM (ANP) Diversiteit als kracht van de samenleving, dat was de boodschap van de Surinaamse president Chan Santokhi gisteravond tijdens de Anton de Kom-Lezing. Tijdens de lezing sprak president Santokhi over de manier waarop zeer verschillende bevolkingsgroepen met elkaar kunnen samenleven, waarbij Suriname volgens hem een voorbeeld voor Nederland kan zijn.


,,Anno 2021 kent mijn land wel twintig etnische groepen. (...) Al deze etnische groepen hebben Suriname vorm en inhoud gegeven. Een dynamische multiculturele samenleving waar we ondanks de verschillen geen plek wensen voor etnisch onderscheid en discriminatie", zegt Santokhi. Multiculturaliteit is geen probleem, maar juist een kans, waarbij het slaan van bruggen tussen de etnische groepen de belangrijkste uitdaging vormt, aldus de president.

Voor de lezing werd er door een kleine groep demonstranten geprotesteerd bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Volgens Trouw vinden de demonstranten dat de Surinaamse president staat voor alles waar De Kom als verzetsstrijder tegen was. Santokhi noemde de demonstratie ,,ook voor ons belangrijk, dit nemen we mee. Dit soort acties zijn belangrijk voor ons als regering, om democratie hoog in het vaandel te houden."

De Anton de Kom-lezing is een initiatief van het Verzetsmuseum en dagblad Trouw. De lezing is vernoemd naar Anton de Kom, de Surinaamse antikoloniale schrijver en verzetsheld die in 1945 in het Duitse concentratiekamp Neuengamme omkwam. De lezing vraagt elk jaar aandacht voor intolerantie en discriminatie en voor de geschiedenis van minderheidsgroepen en hun positie in de Nederlandse samenleving. Onder meer demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en de dochter van Anton de Kom zijn bij de lezing aanwezig.

Santokhi is deze week op staatsbezoek in Nederland. De president sprak onder meer woensdag met koning Willem-Alexander en demissionair premier Mark Rutte. Donderdag ging hij langs in de Tweede Kamer. Het was voor het eerst in meer dan tien jaar dat een Surinaamse president in Den Haag was.